Üzenet a jövőnek – meséljetek a közösség erejéről!

A Szent István Intézet másodszor hirdeti meg „Üzenet a jövőnek” címmel pályázatát 14 éves korú diákok osztályközösségeinek (iskolatípustól függetlenül), melyben arra kéri a résztvevő osztályokat, meséljenek közösségük és az összetartozás erejéről az utánuk következő generációknak. Barátságról, kitartásról, bizalomról, elfogadásról kérdezik őket.

Szent István királyunk ezer éve írta meg Intelmeit fiához, Imre herceghez, akit ma is a magyar ifjúság védőszentjeként tisztelünk. Az Intelmek arról szól, hogy egy jó uralkodó miként tudja erős közösségé kovácsolni országát

– emlékeztetnek a közleményben. A meghirdetett pályázatban a szervezők arra hívják az osztályközösségeket, meséljék el azokat a tanulságos történeteket, élményeket, szokásokat, az ő egyéni „intelmeiket” (például hogy miként álltak ki egymás mellett; hogyan értek el közösen egy kitűzött célt; vagy segítettek egy bajbajutott osztálytársnak), amelyek például szolgálhatnak más osztályoknak, hogy ők is igazi csapatként működhessenek.

A megvalósítás egy 3 perces, kreatív videóüzenet formájában történhet, melyeket az info@szentistvanintezet.hu címre várnak a szervezők az őszi szünet előtti utolsó tanítási napig, 2023. október 27-ig. A pályázati lehetőségről minden általános iskola és a 14 éves korosztályt oktató hat- és nyolcosztályos gimnáziumok közvetlenül is értesítést kap a www.oktatas.hu oldalon, a pályázatok menüpont alatt.

A pályázó osztályok minden tagjának egy különleges kiadványt juttatnak el a szervezők, melyben az Intelmek ma is érvényes részletei is olvashatók és emlékkönyvként is szolgál majd. A leggyorsabban pályázó osztályok – 500 fő erejéig – egy különleges mozi-élményben is részesülnek, a márciusi premier körüli napokban alkotói beszélgetéssel és fogadással egybekötve tekinthetik meg tanáraikkal a „Most vagy soha” című Petőfi-filmet az Eiffel Műhelyház mozi termében.

A zsűri által legjobbnak ítélt pályamunkát benyújtó osztályközösség exkluzív, 1 napos fővárosi kirándulást nyer, melynek keretében megtekinthetik a Parlamentben a Szent Koronát, a Budai Várban a Szent István-termet és egy dunai hajókázást követően finom ebéddel is vendégül látják az osztályt és kísérőit. A két második helyezett osztály közül az egyik a Magyar Zene Háza, a másik a Magyar Állami Operaház vendégszeretetét élvezheti majd, ahol a kultikus Diótörő előadást nézhetik meg.

A pályázó osztályok között kisorsolnak továbbá egy professzionális osztályfotózást, a jelentkező osztályok osztályfőnökei között pedig egy kétszemélyes hosszúhétvégét a balatonfüredi Anna Grand Hotel****-ban, hiszen tudható, egy jól működő közösség mögött mindig áll egy kiváló vezető is. Az eredményhirdetésre 2023. november 5-én, Szent Imre, a magyar ifjúság védőszentjének ünnepén kerül sor.

A felnőttkor egyik szimbolikus küszöbén, 14 évesen a fiatalokban már egyre inkább tudatosodik, milyen hatalmas érték egy összetartó közösség, a barátok, osztálytársak, bizalmukat elnyerő pedagógusok, akiknek vállukat vethetik, ha nehézségeik vannak, akikkel közös célokat tűzhetnek ki és valósíthatnak meg és akikkel rengeteg örömet élhetnek át együtt. Mi arra kérjük őket, hogy meséljenek az utánuk következő generációknak erről az erőforrásról, megmutatva, hogy ők is felelősséggel tartoznak a mintájukkal másokért. E célok vezettek minket a pályázat első kiírásához tavaly, amikor az ország 19 iskolájából kaptunk kiváló pályamunkákat, megható és vidám történetekkel bemutatva, milyen óriási kincs egy összetartó közösség. A nagy érdeklődésen felbuzdulva hirdetjük meg újra, még gazdagabb díjazással ezt a játékos kihívást

– fogalmazott Máthé Zsuzsa, a kereszténydemokrata Szent István Intézet vezetője.

A címlapképen végzős nyolcadikos diákok a bizonyítványukat nézik a ballagás végén az Újpesti Károlyi István Általános Iskola és Gimnáziumban 2021. június 11-én. 
MTI/Koszticsák Szilárd

Iratkozzon fel hírlevelünkre