Kilenctagú családot, köztük egy magzatot avattak boldoggá Lengyelországban 

Boldoggá avatták a lengyelországi Ulma családot, akik a II. világháború alatt nyolc zsidónak nyújtottak menedéket, és védték meg őket az üldöztetéstől – írja a Vatican News. 

Josef, a családapa a földeken dolgozott, míg Wiktoria a háztartást vezette, és gondoskodott hat gyermekükről. Az életükben folyamatosan jelen volt az imádság, a közös hitoktatás és a bibliaolvasás – II. János Pál pápa az ilyen családi otthont „házi egyháznak” nevezte.  

A történetüket Manuela Tulli újságíró tárta fel Paweł Rytel-Andrianik történész atyával együttműködve, akik kiderítették, hogy a II. világháború alatt Ulmáék szerény, mindössze két szobából álló otthonukba befogadtak két zsidót. 

MTI/EPA-PAP/Darek Delmanowicz

A tragédia akkor következett be, amikor Ulmáékat feljelentették, a nácik pedig megrohamozták a házat. A zsidókat megölték, Josefet és Wiktoriát gyermekeik szeme láttára végezték ki, amikor a nő hét hónapos terhes volt. A Vatikán megerősítette, hogy a lövéstől beindult a szülés, ő pedig legkisebb gyermeke megszületésekor hunyt el. Mivel a gyerekek sikoltozni kezdtek szüleik holtteste mellett, sorban lelőtték Stanisławát (7 éves), Barbarát (6), Władysławot (5), Franciszeket (3), Antonit (2) és Mariát (1) – írja a katolikus lap. 

Paweł Rytel-Andrianik atya megjegyezte, hogy Ulmáék mártíromsága túlmutatott a keresztény kontextuson: zsidó-keresztény mártíromság volt.

MTI/EPA-PAP/Darek Delmanowicz

A boldoggáavatási szertartást vezető Marcello Semeraro bíboros, aki egyben a Szenttéavatási Ügyek Dikasztériumának prefektusa, a vatikáni médiaközpontnak nyilatkozva kifejtette, hogy egyértelmű, hogy a legkisebb gyermeket nem tudták megkeresztelni, azonban a kivételes esetére alkalmazható a katekizmus „vérkeresztség” fogalma, ezért ő is boldoggá avatható – írja a Mandiner. 

A katolikus egyház történelmében ez az első alkalom, hogy a boldogok sorába lép egy magzat, de még az is példátlan volt eddig, hogy egy teljes család együttes kanonizálása történjen meg.

MTI/EPA-PAP/Darek Delmanowicz

A címlapképen Wiktoria és Józef Ulmát gyermekeikkel ábrázoló fénykép látható a kivetítőn az egész családot boldoggá avató szentmisén a délkelet-lengyelországi Markowában 2023. szeptember 10-én. Fotó: MTI/EPA-PAP/Darek Delmanowicz

Iratkozzon fel hírlevelünkre