Tolle et lege! Vedd és olvasd!

Az olvasás pozitív hatásait bárki élvezheti, aki könyvet vagy akár egy újságot vesz a kezébe, unaloműző, fejleszti a képzelőerőt, a szókincset, a helyesírást, fogalmazáskészséget és még sorolhatnánk. A Szent István Intézet idén az Olvasás Világnapja alkalmából budapesti egyetemek könyvtáraiba juttatta el tanulmánykötetét.

Nemcsak a köznevelési intézményekben indult el a 2023-24-es tanév, de az egyetemek előadótermei is megteltek tudásszomjas hallgatókkal, akik hamarosan a jövő értelmiségeként alakíthatják nemzetünk sorsát.

Az új szemeszter kezdetén és a szeptember 8-i Olvasás Világnapja apropóján budapesti felsőoktatási intézményekbe (Eötvös Loránd Tudományegyetem, Nemzeti Közszolgálati Egyetem, Mathias Corvinus Collegium, Sapientia Szerzetesi Hittudományi Iskola, Színház-és Filmművészeti Egyetem, valamint az Országgyűlés Könyvtárába) juttatuk el személyesen a Szent István Intézet “E jelben megmaradsz!” című tanulmánykötetét

– írja a Szent István Intézet közleményében. A tanulmányokból készült válogatás négy fejezetben foglalkozik a személyes életünk és társadalmi viszonyaink alakulásának szempontjából is meghatározó kérdésekkel.

A mesterséges inntelligencia korában, amikor az emberiség rendelkezésére álló ismeretanyagot egyre inkább megfosztanák a tudás erkölcsi alapjaitól és a teremtettségből fakadó törvényszerűségektől, s amikor a nyomtatott könyvek eltűnése fenyeget, különösen fontosnak tartjuk, hogy hagyományos, papíralapú könyvekben is megvizsgáljuk korunk nagy kérdéseit. Hiszünk abban, hogy a könyvolvasás a digitalizáció elsöprő ereje ellenére sem megy ki a divatból, és abban, hogy a szekularizált Európa újra rátalál gazdag szellemi örökségére, amelyet a kereszténység ihletett

– fogalmaztak a közleményben, hozzátéve, hogy az intézet hisz abban, hogy ezek a tanulmányok segítséget adnak a fiataloknak nemcsak a világban zajló nagy folyamatok megértéséhez, de a tudományon túli, nagy életkérdések végiggondolásához is.

 

A címlapkép forrása: Pixabay

Iratkozzon fel hírlevelünkre