Simicskó István: Küldetésünk megvédeni, gyarapítani az őseink által ránk hagyott értékeket

A globalizáció homogenizál, alapvetően egységesítési törekvések vannak mögötte, ezért a küldetésünk megvédeni az őseink által ránk hagyott értékeket, és ha lehet gyarapítsuk is azokat – közölte a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) frakcióvezetője pénteken a Szolnoki Gulyásfesztivál alkalmából rendezett konferencián.

Simicskó István, aki a Hungarikum Bizottság tagja is, a Szolnoki Városfejlesztő Nonprofit Zrt. által szervezett rendezvényen előadásában azt mondta: a globalizáció felgyorsult az utóbbi évtizedekben, óriási kihívás minden nemzet, helyi közösség számára saját értékeinek a megtartása. Hozzátette: a fesztivál, amelyet immár 25 éve rendeznek meg, nemcsak gasztronómiai, hanem idegenforgalmi és turisztikai élmény is sokak számára.

A poltikus a hungarikumok jogi szabályozásáról elmondta: 2004-ben fogadták el az általa egy évvel korábban benyújtott országgyűlési határozati javaslatot a védett őshonos vagy veszélyeztetett, magas genetikai értéket képviselő tenyésztett magyar állatfajták nemzeti kinccsé nyilvánításáról. Majd 2007-ben beterjesztették a hungarikumok védelméről szóló országgyűlési határozati javaslatot, amely kiindulópontja lett a 2012.évi XXX. törvénynek a magyar nemzeti értékekről és hungarikumokról – idézte fel. Ezt követően, 2020-ban kormányrendeletet fogadtak el a magyar nemzeti értékek és hungarikumok értéktárba való felvételéről és az értéktár bizottságok munkájának szabályozásáról – közölte.

A hungarikumot egyedülálló magyar értéknek nevezte, küldetésünk megvédeni, gyarapítani az őseink által ránk hagyott értékeket

– hangsúlyozta. Az ember szülőföldhöz való kötődése fontos érték, a szülőföld megbecsülése, ismerete erősíti a nemzeti identitástudatot, önazonosság-tudatot – emelte ki. Ennek minden korban, minden korosztálynak fontos jelentőségűnek kell lennie – hívta fel a figyelmet.

Hangsúlyozta, hogy a helyi, vármegyei és nemzeti értéktár után a csúcson ott vannak a hungarikumok, amelyek között ott van például a kilenc őshonos magyar kutyafajta, vagy a magyar cimbalom. Megemlítette, hogy a Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei értéktárban szerepel többek között a szolnoki repüléstörténeti kiállítóhely, a szolnoki csipke, a görögkatolikus templom ikonosztáza és harangja, illetve Verseghy Ferenc szellemi öröksége is. A helyi értéktár kincsei között található például a Szolnoki Gulyásfesztivál, a Szolnoki Művésztelep, a habos ischler – sorolta. Mint mondta: az értékekre vigyázni kell, egyben gratulált, hogy 25. alkalommal rendezik meg idén a Szolnoki Gulyásfesztivált .

Kállai Mária, a térség fideszes országgyűlési képviselője fontosnak nevezte, hogy a szolnoki Tiszaligetben a diákok főzőversenyével kezdődik a fesztivál. A Szolnoki Tankerületi Központ minden általános iskolája képviselteti magát, ez azt jelenti, hogy kilenc iskola húsz csapatának mintegy hatszáz diákja vesz részt a péntek délelőtti programon – számolt be. A fesztivál, amely turisztikai élmény is, közösséget teremt – fűzte hozzá.

Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere (Fidesz-KDNP) kiemelte a rendezvény szolnoki identitást erősítő szerepét. Mint mondta: ma már Szolnok rendezvényei rendkívül népszerűek, rengetegen látogatják azokat. Csányi Sándort, a Gulyásfesztivál ötletgazdáját, főszervezőjét a szolnokiság komoly megjelenítőjének nevezte, mint mondta: több mint Gulyáskirály. Hozzátette: a rendezvény magas színvonalat képvisel, a gulyás méltó arra, hogy hungarikum legyen. Beszédében kiemelte: a meglévő értékeket nem lehet szétzilálni, eredendő feladat megőrizni azokat.

A konferencián jelen volt többek mellett Berkó Attila, Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei főispán, Fejér Andor, Szolnok alpolgármestere és Csányi Sándor, a Gulyásfesztivál ötletgazdája, főszervezője is.

Fotó: Szennyes Krisztián/Vasarnap.hu

Iratkozzon fel hírlevelünkre