Veres András a jubiláns házaspároknak: A hűség és hálaadás mellett alázatra is szükség van

A Győri Egyházmegye minden pontjáról érkeztek házaspárok Veres András megyéspüspök udvarába, hogy hálát adhassanak az együtt töltött időkért Istennek. Idén rekordszámú, 453 pár vett részt a szentmisén.

Veres András megyéspüspök a jubiláns házaspárokhoz intézett tanításának kezdetén Pál apostol szavai szerint a legfontosabb erényről, a leginkább életet formáló erőről, a szeretetről szólt:

Életünket szüleink egymás iránti szeretetéből, a teremtő Istentől kaptuk. Az ő egymás iránti szeretetük szólított minket életre. Azonban azt is tapasztaltuk, hogy szüleink egymás iránti szeretete formált minket, hogy szeretni tudjunk és szerethetővé válhassunk

Rávilágított, hogy a gyermek csakis a szülei szeretete által válhat egészséges személyiséggé. A szülők egymás iránti szeretete tudja biztosítani a gyermek számára azt a boldog közösséget, amelyben igazi emberré válhat. 

A fenti tényekkel azonban a házasság és a család ellenségei is tisztában vannak. Ott akarják az embert megtámadni önös céljaik elérése végett, ahol a legfontosabb értékek születnek, azaz a házasságban és a családban

– hívta fel a jelenlévők figyelmét a megyéspüspök.

Ha pedig céljukat elérik és a házasság, valamint a család nem működik jól, az az egész társadalomra veszélyes lehet. Az Egyháznak is az a feladata, hogy az idők végéig azt az értéket, amelyet a házasság és a család képvisel, hirdesse minden ember számára.

Már Jézus is fontosnak tartotta kijavítani az emberek eltorzult gondolkodását a házassággal kapcsolatban, amikor arról faggatták, hogy szabad-e egy férfinak bármilyen okból elbocsátani a feleségét

– emlékeztetett Veres András. A főpásztor arra a téves kortárs gondolatra is figyelmeztetett, amely úgy tekint a házasságra, mint egy követendő társadalmi szokásra vagy csupán egy papírra. Hangsúlyozta, a házasság szentségében isteni erő segít, hogy a hűség és a szeretet meg tudjon maradni a két ember kapcsolatában. A házasság, ha azt Isten szándéka szerint élik, megszentelődésre vezet. Illyés Gyulát idézve a megyéspüspök azt mondta:

Tán belátnám én is, mit mások beláttak, hogy csak hit kell, igen, csak hit e világnak

Az emberiség pont azért jutott oda, ahol van, mert elveszítette a hitét. Hitre van szükség. A teremtő Isten nélkül élni emberi dolog, amely nagyon ingoványos, törékeny és gyenge – fogalmazott püspök. Emlékeztette a házaspárokat, hogy egymás iránti szeretetüket, hálájukat fejezzék ki újra és újra, hiszen emberek vagyunk, szükségünk van rá – ebben mindig erősítsék meg egymást.

 

Elmondta, a hűség, a hálaadás továbbá rámutat arra is, hogy mindenkiben van kellő alázat is. Hiszen nemcsak egymásnak tartoznak hálával, hanem a teremtő Istennek is. Az emberi erő kevés ahhoz, hogy ilyen isteni dolgot, mint a házasság vállalni tudjanak. 

Egyetlen közösség sem tud élni szeretet, nagylelkűség, hűség, türelem és irgalmasság nélkül. Kérjük ebben a hálaadó szentmisében Istent, hogy ezt mind adja meg nekünk továbbra is, így tudjuk azt az örömöt, azt a szeretetet képviselni a világban, amelyet a házasságban kapunk egymástól és Istentől, ezáltal gazdagíthassuk mások életét is

– kérte szentbeszédének zárásaként Veres András megyéspüspök. 

Forrás és fotók: Győri Egyázmegye

Iratkozzon fel hírlevelünkre