Csizmadia László: Az Action for Democracy egyetlen célja a keresztény és konzervatív értékeket képviselő kormányok megbuktatása bármi áron

„Az Action for Democracy nem tisztel semmilyen demokratikus elvet és értéket, mindösszesen egy célja van, a keresztény és konzervatív értékeket képviselő kormányok megbuktatása bármi áron és bármilyen eszközzel” – reagált Csizmadia László megkeresésünkre.

Azután fordult lapunk a CÖF-CÖKA kuratóriumának elnökéhez, hogy a Korányi Dávid vezette amerikai székhelyű Action for Democracy újabb három magyar kezdeményezés pénzügyi támogatását jelentette be, ám tévesen a CÖF-CÖKA logójával illusztrálták a Magyar György ügyvéd nevéhez köthető Hungarian Civil Union-t.

Több mint kínos – Az Action for Democracy a CÖF logójával illusztrálja az általa támogatni kívánt Hungarian Civil Uniont

Miképp kommentálja, hogy az Action for Democracy – tévesen -, a CÖF logójával illusztrálta az általuk támogatni kívánt Hungarian Civil Union-t?

Mindenekelőtt fontos megjegyezni, hogy sajnos nem először fordul elő, hogy visszaélnek szervezetünk nevével az ellenzéki politikai oldalon, illetve hozzájárulásunk nélkül használják fel a Civil Összefogás Fórum logóját céljaik megerősítéseként, civil támogatottságuk hamis igazolásaként. Mindezekkel szemben eddig is haladéktalanul felléptünk, hiszen minden ilyen negatív és valótlan megjelenés a hitelességünket veszélyezteti, aminek megakadályozása jogos elvárás felénk a mögöttünk álló valós civil bázis részéről.

Ami a mostani esetet illeti, az Action for Democracy nevű szervezet létezéséről, működésének politikai céljairól, külföldi támogatóiról és hazai politikai haszonélvezőiről mi magunk is a magyar média híradásaiból szereztünk tudomást, a Civil Összefogás Fórum soha, semmilyen formában nem került velük kapcsolatba.

Az ügy emellett azért is rendkívül káros számunkra, mert az amerikai szervezet által a CÖF-CÖKA logójával illusztrált – a Gyurcsány Ferenc egyik legfőbb bizalmasának számító politikus-ügyvéd, korábbi MSZP-s országgyűlési képviselőjelölt -, Magyar György által vezetett „Hungarian Civil Union” semmilyen szempont szerint sem feleltethető meg a civilség kritériumainak, ellenkezőleg pont azt az álcivil szerepet tölti be, amely szembemegy a szervezetünk által vallott felfogással és értékekkel.

De ami talán a legfontosabb: a CÖF-CÖKA a múltban sem fogadott el semmilyen külföldi támogatást, és a jövőben sem fog.

Ennek oka, hogy szervezetünk vezérelvként tekint a népszuverenitás szent és sérthetetlen princípiumára, melynek értelmében a közhatalom forrása a nép, vagyis egy adott ország választópolgárainak az összessége. Az olyan szervezetek pedig, mint a külföldi politikai és pénzügyi érdekeket kiszolgáló Action for Democracy alapjaiban sértik ezt az elvet.

Mindezek tükrében nyilvánvaló, hogy egy ilyen felelőtlen és – elnézést a kifejezésért – amatőr hiba milyen potenciális veszéllyel járhat és károkat okozhat egy, a nemzeti értékek mentén küldetést teljesítő civil szervezet megítélésében, de egyben a hatalmas külföldi pénzeket kezelő szervezet inkompetenciájára is felhívja a figyelmet.

Mi a véleménye az Action for Democracy tevékenységéről?

Az Action for Democracy működésének lényege a demokrácia esszenciáját adó elvek felrúgása és semmibe vétele.

Röviden: a szervezet nem tisztel semmilyen demokratikus elvet és értéket, mindösszesen egy célja van, a keresztény és konzervatív értékeket képviselő kormányok megbuktatása bármi áron és bármilyen eszközzel. Súlyosító körülmény, hogy mindezt a civilséget felhasználva, a civil szervezeti forma mögé bújva teszi.

A rendszerváltás utáni magyar politikatörténet eddigi legjelentősebb külföldi beavatkozásának főszereplője ráadásul ebben a tevékenységben bizonyos politikai erők hathatós támogatására is számíthat, amelyeknek elviekben felelősen, a törvényeket betartva és tisztelve kellene eljárniuk. A korábbi hivatalos vizsgálatok ugyanis egyértelműen kimutatták, hogy kapcsolat van a szervezet és az Egyesült Államok kormányzata, illetve a demokrata üzleti csoportok között.

Ehhez az antidemokratikus munkához pedig – a jogszabályokkal nem törődve és különböző kiskapukat kihasználva – lelkiismeretfurdalás nélkül asszisztál az értékválságban tengődő teljes baloldal, mely valós politikai program híján, csupán csak a külföldi források által teremtett erőfölényben bízhat. Így érkezhetett több milliárd forintnyi amerikai támogatás az Action for Democracy-n keresztül a hazai ellenzékhez a 2022-es választási kampányban.

Korányi Dávid egyebek mellett azt írta a közleményhez fűzött gondolataiban, hogy elkötelezettek a demokratikus ökoszisztéma támogatása mellett Magyarországon. Az Action for Democracy ügyvezetője úgy fogalmazott: „Olyan kezdeményezéseket támogatunk, amelyek jelentős pozitív hatást gyakorolhatnak közép- és hosszú távon. Nem hagyjuk magunkat megfélemlíteni az orbáni propaganda- és pártállam-apparátus által.” Mi erről a véleménye?

Érdekes, hogy Korányi úr pont azokra az értékekre hivatkozik előszeretettel, amelyekkel a szervezete működése összeegyeztethetetlen. Ugyanis a visszatérő kísérletek a demokratikus népakarat illegitim eszközökkel történő elfojtására, nehezen feleltethetők meg a „demokratikus ökoszisztéma ápolásának”.

Hiszen annak ellenére, hogy az Action for Democracynak máig sem sikerült tisztáznia a magyarországi választásokban betöltött valós szerepét és magyarázatot szolgáltatnia az elhíresült dolláradományok hazai szétosztására – továbbra is munkát szolgáltatva ezzel a hatóságoknak -, a szervezet máris látványosan „gurul” tovább azon más csatatérállamokba – pl. Lengyelországba és Szlovákiába – amelyek a legközelebbi parlamenti választások helyszínei.

Mindezt teszik úgy, hogy a már említett demokratikus ökoszisztéma kialakítása, épp az őket pénzelő, átláthatatlan amerikai érdektőke által válik rombolóvá, mérgezővé és önpusztítóvá Európa keresztény, konzervatív értékeket valló társadalmaira.

A címlapképen Csizmadia László, a CÖF-CÖKA-CET elnöke beszédet mond a Civil Összefogás Fórum (CÖF) – Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA) és a Gazeta Polska klubjainak közös, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc alkalmából tartott megemlékezésén a fővárosi Bem téren 2019. március 15-én. Fotó: MTI/Soós Lajos

Iratkozzon fel hírlevelünkre