A Pázmány Péter Katolikus Egyetem díszdoktora lett II. Tavadrosz kopt pápa

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem díszdoktorává avatták II. Tavadrosz kopt pápát. A díszoklevelet Kuminetz Géza, az egyetem rektora adta át. Az ünnepségen részt vett Semjén Zsolt egyházi kapcsolatokért is felelős miniszterelnök-helyettes, Azbej Tristan, a Külgazdasági és Külügyminisztérium üldözött keresztényeket segítő programokért felelős államtitkára, Varga Zs. András, a Kúria elnöke, Kocsis Fülöp hajdúdorogi görögkatolikus érsek-metropolita és Michael Wallace Banach apostoli nuncius, valamint Tóth Tamás, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia titkára. 

Kuminetz Géza, az egyetem rektora arról beszélt, hogy az egyetem életében kitüntetett pillanat a doktoravató, a díszdoktoravatás pedig ritka esemény, amikor nagy érdemet ismernek el. Azonban nem csak a szigorúan vett pozitív tudományok műveléséből fakadó érdemet díjazza az egyetem, hanem a nagyobb bölcsességet is, hiszen a pozitív tudományok önmagukban jóra és rosszra is használhatók, ezért a bölcsességet kell minősítetten díjazni. 

Felidézte, hogy II. Tavadrosz gyógyszerésznek tanult, élete egy pontján mégis úgy döntött, hogy beáll szerzetesnek, hogy ezt a nagyobb bölcsességet is elsajátítsa, majd művészi fokra fejlessze ennek a művelését és közvetítését. 

Vasarnap.hu/Szennyes Krisztián

II. Tavadrosz megköszönve az oklevelet kiemelte, hogy ezzel nem csak ő kapott köszönetet, hanem a kopt egyház is, amely Egyiptomban és az egész világon is szeretettel végzi a tevékenységét. Hozzátette, hogy a kopt ortodoxok közössége elkötelezett a tudomány, az oktatás és a társadalmi fejlődés mellett, ezek szolgálatába állították az egyház iskoláit, kórházait, diákotthonait, szociális intézményeit. 

Hangsúlyozta, hogy a keresztény társadalmi fejlődés ötféle szereteten nyugszik:

Isten mint Teremtő szeretetén, az Isten által teremtett természet szeretetén, a felebarát szeretetén, a haza szereteten és az örökkévalóság szeretetén.

Kiemelte, hogy a keresztényeknek az a feladata, hogy a szeretetet válasszák, még akkor is, ha ezzel teljesen szemben állnak a kapzsi és önző világgal, valamint fontosnak nevezte a család melletti kiállást, és közös, határozott fellépésre szólított az Isten által teremtett emberi természetet meggyalázókkal szemben.

Vasarnap.hu/Szennyes Krisztián

Az ünnepség után Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes kitűnőnek nevezte a magyar-egyiptomi kapcsolatokat, politikai gazdasági, kulturális és szellemi-spirituális értelemben is, mindezek bizonyítéka II. Tavadrosz látogatása Magyarországon.

Semjén Zsolt és II. Tavadrosz kopt pápa a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen tartott sajtótájékoztatón. Fotó: Vasarnap.hu/Szennyes Krisztián

Megköszönte Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnöknek azt az erőfeszítést, amelyet a keresztények támogatásáért, a politikai stabilitásért, a biztonságért és fejlődésért tesz. 

Címlapkép: II. Tavadrosz kopt pápa a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen. Fotó: Vasarnap.hu/Szennyes Krisztián 

Iratkozzon fel hírlevelünkre