Balog Zoltán: Az államalapítás ünnepe hálaadás első keresztény királyunkért

Az államalapítás ünnepe hálaadás első keresztény királyunkért és mindazokért a vezetőinkért, akik az emberi igazságon túl látták és látják az isteni igazságot, Krisztus igazságát – mondta Balog Zoltán református püspök szombaton Budapesten.

A Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke az ünnep előestéjén tartott ökumenikus istentiszteleten arról beszélt: István király döntése, a kereszténység felvétele nem lehetett pusztán reálpolitikai döntés sem saját maga és családja, sem az ország számára; egy reálpolitikai döntés ugyanis, bármilyen jó stratégia is, nem tart meg ezer évig.

István király fiának, Imre hercegnek írt intelmei lelki újjászületésről tanúskodnak, arról a meggyőződésről, hitről és bizalomról, hogy uralkodói felhatalmazását “Isten kezéből vette”, és ezért elsősorban neki tartozik elszámolással

– mondta Balog Zoltán. A református püspök hozzátette: nincs ez ma sem másként, az ország vezetői akár a keresztény hit alapján állnak, akár elutasítják azt, mindenekelőtt Istennek kell elszámolniuk.

Ez az intés is Szent István öröksége. Magas mérce hívőnek is, hitetlennek is

– mondta. Kitért arra: a magyarság története során Isten vigyázott ránk végig az úton, de ezt mi, magyarok csak akkor mondhatjuk hálás hitvallásként, ha közben számot adunk arról, hogy mi vajon vigyáztunk-e rá, az ő tanítására.

Krisztus lebontja a válaszfalakat, az ellenségeskedést, és amíg tanítását nem hagyjuk megtörténni velünk és bennünk, addig a szemet szemért, fogat fogért jogos emberi igazságossága érvényesül. Ha azonban Jézus a mi békességünk, akkor adni fogunk annak, aki kér, akkor nem fordulunk el a szegénytől

– fogalmazott Balog Zoltán.

Budapest, 2023. augusztus 19.
Steinbach József református püspök, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának (MEÖT) elnöke (k) beszél az államalapítás ünnepének elõestéjén a MEÖT ökumenikus istentiszteletén a Budavári Evangélikus Egyházközség templomában 2023. augusztus 19-én.
MTI/Máthé Zoltán

A keresztény egyházak, vallási közösségek pedig azzal tartoznak a nemzetnek és minden rájuk bízott embernek, hogy ezt az üzenetet elmondják, és maguk is ennek megfelelően élnek – tette hozzá a református püspök. A Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa (MEÖT) által szervezett istentiszteleten részt vett és imát mondott Steinbach József református püspök, a MEÖT elnöke, Kondor Péter evangélikus püspök, Papp János, a Magyarországi Baptista Egyház elnöke, Földesi Tamás, a Magyar Pünkösdi Egyház elnöke, Róna Tamás főrabbi, a Magyarhoni Zsidó Imaegylet elnöke, Khaled A. László, a Magyarországi Metodista Egyház szuperintendense, Kránitz Mihály katolikus pap, Fischl Vilmos, a MEÖT főtitkára, a magyarországi ortodox egyházak és az anglikán egyház képviselői.

Budapest, 2023. augusztus 19.
Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes (b), Nagy János, a Miniszterelnöki Programirodát vezetõ államtitkár (k) és Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke (j) az államalapítás ünnepének elõestéjén a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának (MEÖT) ökumenikus istentiszteletén a Budavári Evangélikus Egyházközség templomában 2023. augusztus 19-én.
MTI/Máthé Zoltán

Az istentiszteleten jelen volt mások mellett Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Nagy János, a Miniszterelnöki Programirodát vezető államtitkár és Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke.

(MTI)

A címlapképen Balog Zoltán református püspök, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke az államalapítás ünnepének elõestéjén a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának (MEÖT) ökumenikus istentiszteletén a Budavári Evangélikus Egyházközség templomában 2023. augusztus 19-én.
MTI/Máthé Zoltán

Iratkozzon fel hírlevelünkre