Már a Facebookon és a TikTokon zajlik az embercsempészet szervezése és hirdetése

Boross Zoltán ezredes, a KR NNI nemzetközi bűnözés elleni főosztályának vezetője nyilatkozott a Magyar Nemzetnek a migrációs helyzetről, és elmondta, hogy gyakran a szerb–román határon át hozzák az embercsempészek az illegális migránsokat hazánkba, majd továbbviszik őket északra, Szlovákia felé. A szerb–magyar határt ugyanakkor továbbra is ostrom alatt tartják, miközben naponta átlagosan 5–600 illegális bevándorló próbálja leküzdeni a műszaki határzárat.

Elmondta, hogy a szerb hatóságok most már heti rendszerességgel, két-három alkalommal összeszedik a migránsokat a magyar határ mentén, viszont a migránsoknak működik az előjelző rendszerük, amivel a nagyobb akciókat előre látják, és az információkat közvetítik egymásnak.

„Legutóbb kilenc sorozatlövő fegyvert, egy optikai távcsővel felszerelt golyós vadászpuskát, három maroklőfegyvert, nyolcszáz lőszert szedtek össze a szerb hatóságok, de ez csak a töredéke lehet annak, ami a területen a migránsok, illetve az embercsempész-szervezetek birtokában van. A razziák előtt ugyanis elássák vagy a fákra felaggatva elrejtik a fegyvereiket. Az embercsempészek a helyi lakosságot terrorizálják ezekkel, de használják az egymás közötti leszámolásokhoz is” – mondta. 

Kiemelte, hogy bár az utóbbi időben látunk egyfajta átrendeződést, méghozzá a szerb–román határszakaszon, elsősorban a hármas határ térségében, még mindig ez a leggyorsabb és legkedveltebb útvonal. Hozzátette, hogy a tapasztalat szerint ijesztő mértékben megnőtt a román embercsempészek száma. 

„Két típusuk van. Van olyan, aki bejön Magyarország területére, lemegy a szerb–magyar határhoz, és főleg román rendszámú autókkal viszi tovább a migránsokat Szlovákia vagy Ausztria irányába. Az elkövetők másik fajtája kimondottan a román–szerb határszakaszról veszi fel az embereket, főleg mikrobuszokkal.”

Kitért arra is, hogy az embercsempészek együtt is működnek egymással, az információcsere különböző chatprogramokon keresztül – Viber, Messenger, WhatsApp – folyik, méghozzá olyan módon, hogy azonnal törlik is az üzeneteket. „Ezt a módszert az elmúlt két év magas elfogási számai miatt úgy fejlesztették tovább, hogy kiterjesztették az autókra is. Egy szállítás egy telefon, egy szállítás egy autó – gyakorlatilag így zajlik az embercsempészet.”

„Egy román elkövetői kör – román információk szerint – például nyolcvan autóval dolgozik. Van olyan grúz banda, amely 15–30 autót üzemeltet. Az autók eredete követhetetlen, strómanok nevére veszik meg ezeket, többnyire a törvénysértés határán mozgó személyektől. Nem lehet utánajárni, hogy ki az autó valódi tulajdonosa. A másik beszerzési mód, hogy cégnevekre veszik meg a járműveket.” 

A közösségi média használata a koronavírus kezdete óta pörgött fel: a toborzástól kezdve minden munkafolyamat ezeken a felületeken, Facebookon, TikTokon zajlik, utóbbin ráadásul még reklámoznak is. 

Magyarországon belül is módosult az útvonaluk, elkezdték használni az észak-keleti országrészt. „Pest vármegye, Nógrád vármegye, Heves vármegye, Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye területén szállítják szlovák területre az illegális migránsokat. Így nagyon magas a napi elfogások száma Szlovákia irányába, illetve Szlovákiában”. 

Ezért hatékony együttműködést alakítottak ki a szlovák társszervekkel a közös járőrözés és a felderítés területén, azonban a helyzetet nehezíti, hogy Szlovákiában nem lehet eljárást indítani embercsempészés miatt, ha az elkövető nem viszi át személyesen a migránsokat a határon, hanem a bevándorlók önállóan jutnak át egy másik országba. „A V4-ek országaiban jelenleg csak Csehországban és nálunk lehet embercsempészet miatt eljárni akkor is, ha a csempész fizikailag nem lépi át a határt, hanem csak segíti az illegális migránsok átjutását.” 

A címlapképen kisteherautó (b) látható az M5-ös autópályán, a Nagykőrösi úti használtcikk-piac közelében, amelyet rendőrök tartóztattak fel 2022. november 14-én. Forrás: MTI/Mihádák Zoltán


Hirdetés
'Fel a tetejéhez' gomb