Mihálffy Béla: Napi szintű az embercsempészek lekapcsolása

„Megkezdődött a Homokhátság és Szeged megtisztítása az embercsempészek autóroncsaitól” – írja Facebook-oldalán Mihálffy Béla, a térség KDNP-s országgyűlési képviselője.

A bejegyzés szerint a politikus tíz nappal ezelőtt Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter úrhoz fordult az embercsempészek hátrahagyott autóroncsaival kapcsolatban, amelyeket az elkövetők az utak mentén vagy az erőkben, mezőkön hagynak hátra a választókerületben. A múlt héten megszületett a kormánydöntés a gépjárművek kezelését illetően, így elkezdődött a roncsok elszállítása.

Mihálffy Béla kereszténydemokrata képviselőt kérdeztük a helyben zajló folyamatokról és a jövőben várható lépésekről.

Néhány jármű okoz kellemetlenséget a térségben vagy számottevő problémáról beszélhetünk?

— Több száz járműről beszélünk, amik a főutak, dűlőutak mentén, kereszteződésekben balesetveszélyesen, vagy az erdőkben, mezőkön a természetet károsítva állnak elhagyatottan. A mostani kormánydöntés értelmében a Csongrád-Csanád megyei Kormányhivatal megkezdte elszállítani az autóroncsokat, így hamarosan újra biztonságossá válhatnak az utak.

Embercsempész által hátrahagyott gépjármű elszállítása Mórahalmon. Fotó: Facebook/Mihálffy Béla

Még mindig sok embercsempészt és illegális bevándorlót kapcsolnak le a környéken vagy mára mérséklődött az esetek száma?

— A pontos számokról a rendőrség tud bővebb tájékoztatást adni, azonban továbbra is napi szintűek a lekapcsolások. A migránsok mellett a legnagyobb problémát az embercsempészek okozzák, akik a felvett migránsokkal minél gyorsabban próbálják meg a térséget elhagyni. Ezek a csempészek főleg külföldiek, így nincs helyismeretük, nem ismerik a kereszteződéseket ezért

rengeteg, akár halálos kimenetelű balesetet is okoznak.

A hírek szerint nemcsak az elhagyatott gépjárművekkel kapcsolatban, hanem a migránsok által hátrahagyott hulladék kezelésével kapcsolatban is lépéseket tesznek majd. Egyelőre milyen megoldást alkalmaznak annak érdekében, hogy a lakóknak ne kelljen az eldobált lomok között élniük?

— A migránsok által eldobált szemetek jellemzően nem a települések központjában vannak, hanem a migránsok vonulási útvonalán, amik általában – a feltűnés elkerülése végett – elkerülik a települések központját.

Az egyik fő probléma az erdőkön és mezőkön található búvóhelyeken és táborokban halmokban eldobált ruhák, élelmiszerek és személyes tárgyak. Pont most a hetekben fedeztek fel Mórahalom határában a magyar-szerb határtól 6 kilométerre egy új állomáshelyet, ahol rengeteg szemét található. A másik fő probléma a vonulási útvonalak mentén eldobált szemetek, melyeknek jó részét a lakosok és a gazdák szedik össze.

Több alkalommal szerveztek a vadásztársaságok és az önkormányzatok szemétszedési akciókat. A célom az, hogy az autóroncsok eltávolítását követően a szemét összeszedése is megkezdődjön. 

A címlapkép forrása: Facebook/Mihálffy Béla

Iratkozzon fel hírlevelünkre