Költöztetőnek álcázták magukat az illegális bevándorlók Zalában

Két külföldi férfi 29 illegális bevándorlót próbált Olaszországba juttatni egy bútorszállító teherautóban, amelyet Zalában állítottak meg a pénzügyőrök − tájékoztatta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatóságának sajtóreferense hétfőn az MTI-t.

A NAV közlése szerint egy román és egy görög állampolgár arra szerződött, hogy 29 illegális bevándorlót juttat el Olaszországba. Költöztetőknek álcázták magukat, és az ingóságok közé bújtatták az embereket. Amikor az egyenruhások megállították a német rendszámú teherautót Zala vármegyében, a sofőr és a társa azt állította, hogy bútorokat, valamint költöztetődobozokat visznek, erről egy fuvarokmányt is mutattak a járőröknek.

A szemmel láthatóan túlsúlyos jármű valódi rakományát ezután fedték fel a NAV munkatársai. A rekkenő hőségben négy nő és huszonöt férfi fulladozott a raktérben, a körülményeket vélhetően nehezen vagy egyáltalán nem bírták volna ki az utazás végéig. A pénzügyőrök a két embercsempészt és utasaikat a Zala Vármegyei Rendőr-főkapitányság munkatársainak adták át.

Az utasok a rendőri intézkedéskor sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét nem tudták hitelt érdemlően igazolni. Az illegálisan szállított külföldiek közül bevallásuk szerint ketten indiaiak, tizenhárman Srí Lanka-iak, illetve ugyanennyien pakisztániak voltak, egy ember pedig bangladesi állampolgárnak vallotta magát. Az embercsempészek ellen büntetőeljárást indítottak.

(MTI)

A címlapképen vámvizsgálatra váró teherjárműveket irányít egy mexikói rendőr az amerikai határon, a Baja California mexikói állambeli Tijuanában 2019. június 4-én.
MTI/EPA/David Maung

Iratkozzon fel hírlevelünkre