Svéd és LMBTQ-zászlókat is égettek Bagdadban a Korán-égetésre válaszul

Bagdadban több száz ember rohamozta meg a svéd nagykövetséget pár napja, az épületet fel is gyújtották. Ugyanilyen támadás érte a dán nagykövetség épületét is, miután egy radikális csoport a koppenhágai iraki követség előtt gyújtotta fel az iszlám szent könyvét.

A Svédországban rendőri védelmet kapott Korán-gyújtogatások után Dániában is felgyújtották a muzulmánok szent könyvét. Ráadásul demonstratív módon az iraki nagykövetség előtt tette mindezt szombaton a Danske Patrioter – Dán Hazafiak nevű nacionalista csoport. Mindezzel további olajat öntöttek a tűzre: az iraki fővárosban közel ezer ember rohamozta meg az úgynevezett Zöld Zónát, a különlegesen megerősített követségi negyedet. A felvonulók svéd és LMBTQ+ zászlókat égettek és Amerika-, Svédország- és Dánia-ellenes szlogeneket skandáltak. A tömeget a biztonsági erők visszatartották és feloszlatták.

Több száz dühös tüntetőt láttunk. Bagdadból és más tartományokból is érkeztek és a Korán megszentségtelenítése elleni jelszavakat skandáltak. Azt mondják, hogy a Szent Koránnal és iraki zászlókkal érkeztek, tiltakozva az elmúlt hetekben történt két svédországi és egy dániai Korán-égetés ellen

– mondta az al-Dzsazíra helyszínről jelentkező tudósítója.  Szerinte a tiltakozók között sok olyan fiatal volt, aki kifejezetten a dán követség miatt akart behatolni a Zöld Zónába. A tömeg haragját csak fokozta, hogy a dán nacionalisták egy iraki zászlót is elégettek, és a történteket élőben sugározták a Facebookon. Lars Lokke Rasmunssen dán külügyminiszter a hazai közszolgálati médiumnak nyilatkozva elítélte a lépést és buta tettnek nevezte azt.

Szégyenletes dolog sértegetni mások vallását… ez vonatkozik a Koránok és más vallási jelképek égetésére. Ezzel semmi más céljuk nincs, mint provokálni és megosztottságot szítani

– tette hozzá, megjegyezve, hogy a vallásos könyvek elégetése nem bűntett Dániában. Irakban közben a külügyminisztérium és a három közösséget képviselő elnökség is elítélte a történteket. Utóbbi felszólította a nyugati kormányokat, hogy állítsák le a felbujtást és a gyűlöletmegnyilvánulásokat, függetlenül attól, hogy mi a céljuk.

Felháborodott tüntetők a déli Bászra városában felgyújtották a Dán Menekülttanács nevű jótékonysági szervezet kirendeltségét. Két nappal korábban irakiak rohamozták meg és gyújtották fel a bagdadi svéd nagykövetséget a második svédországi Korán-égetés után.

Irak megszakította a diplomáciai kapcsolatokat a skandináv országgal és kiutasította nagykövetét, több muzulmán ország pedig elítélte a tettet – amit amúgy egy iraki keresztény menekült hajtott végre immár másodszor Stockholmban. A férfi, Salwan Momika arra is engedélyt kapott, hogy „a szólásszabadság jegyében” elégesse a zsidó és a keresztény Biblia egy-egy példányát, ami izraeli illetékesek és rabbik dühét váltotta ki. Iránban Ali Hamenei ajatollah a legszigorúbb büntetést követelte és azt, hogy az elkövetőket adják át az iszlám országok igazságszolgáltatásának.

Forrás: Infostart

A címlapkép forrása: Twitter

Iratkozzon fel hírlevelünkre