Koncertszínpadtól a templomig 

Stormzy, Kanye West, Justin Bieber csak néhány olyan világsztár az utóbbi évekből, akik nagy port kavartak a nyilvánosságban keresztény hitük megvallásával. 

Azonban viharos múltjuk, sztárallűrjeik miatt ezt sokan marketingfogásnak titulálják. De vajon igazuk van ebben?

Persze személyesen nem ismerjük őket, csupán az általuk közzétett tartalmakból, hírekből tudunk tájékozódni, de ami biztos, hogy sok kritika éri őket ezzel kapcsolatban.

Általában jellemző, hogy ha valaki megvallja keresztény hitét, hirtelen megsokszorozódnak vele szemben az elvárások és mindenki nagyítóval kezdi el vizsgálni minden lépését. A gonosz ugyanezen dolgozik a világ létezése óta. Minden eszközzel próbálja bebizonyítani, hogy az ember egy suta, Isten dicsőségére alkalmatlan, minden jóra képtelen, elveszett lény. 

Nem csoda, hogy a média is azonnal rászáll azokra az előadókra, sztárokra, akik valamilyen módon ki mernek állni a Biblia igazsága mellett. Ugyan az életük, tetteik nem tökéletesek, de az igazság keresése, a Teremtő Isten keresése mindenképp dicsérendő, főleg egy ennyire szekuláris, vallástól elszakadt korban, mint a mai. 

Gondoljunk csak bele, mennyi függőség, mentális betegség, önértékelési zavar táptalaja a hírnévvel együtt járó életmód. Ezeket a sztárokat többnyire nem a szeretteik és barátaik veszik körül, hanem pénzéhes üzletemberek, menedzserek, biztonsági őrök és rajongók, akik nem az adott sztár jóllétében, hanem az önző érdekeikben motiváltak. Ebben a közegben, ha elsőre furcsán is hathat, gyakori a magány és a magányból fakadó tudatmódosítószerek használata. Ugyanakkor ez a létmód lehetőséget is adhat arra, hogy egy bizonyos ponton hátat fordítsanak ennek a toxikus környezetnek, és meghallják Isten hangját.

Justin Bieber változását a közönsége jó néven vette, ami valószínűleg annak köszönhető, hogy Bieber láthatóan komolyan veszi a hitét, és nem akarja ráerőltetni a követőire, egyszerűen csak fontos neki, hogy tanúságot tegyen arról, hogy Krisztus mit tett az életében.

Például Kanye West esetében már nem ennyire harmonikus a felállás. A rapper 2019 óta vallja magát kereszténynek, amely évben megjelent a „Jesus is king” című lemeze is, ami több dicsőítő dalt tartalmaz. Ennek ellenére Kanye Westet súlyos magánéleti válságok érték utol. Például elvált addigi feleségétől Kim Kardashiantól, valamint nem ritkán osztott meg zavarba ejtő gondolatokat, többen antiszemitizmus vádjával is illették, ami miatt több szponzor, így az Adidas is kihátrált mögüle 2022 októberében.

„Azt teszem, amiben hiszek, amit Isten akar, hogy tegyek. És nincs annál kielégítőbb. Nem azzal szeretném elnyerni Isten szeretetét, hogy jó dolgokat teszek. Isten már azelőtt szeretett engem, mielőtt bármit tettem vagy elértem volna. Szerintem Jézus nem tartozott a vallásos elithez. A bűnösök között járt, engem is megtalált a saját bűneim közepette. Jézus követője vagyok. Ha befogadod Jézust, ő azt mondja: mostantól a Szentlélek vezet téged. És én erre a vezetésre vágyom.”

Ezt már Justin Bieber nyilatkozta 2019-ben. 

2021 augusztusában pedig egy videót tett közzé a közösségi oldalán, ahol a barátaival táncolva, énekelve dicséri az Urat. A következő gondolatot osztotta meg követőivel a leírásban: 

„Nincs semmi szórakoztatóbb és fantasztikusabb, mint dicsérni Istenünket.”

 

A fiatal énekes a koncertjein is rendszeresen megosztja keresztény hitét a rajongóival. Többször nyilatkozta, hogy felelősséget érez magán, hogy megossza az örömhírt az emberekkel.

„Nem fogom elhagyni Istent. Tegyünk mindnyájan így! Tartsunk ki Isten mellett!” – mondta. „Isten maga a jóság és világosság a sötétség idején. Isten van a középen, nem számít, mi történik a világon, Isten veled van és szeret téged, és Ő mindig veled volt, van és lesz.”

Nem könnyű feladat manapság hiteles kereszténynek lenni. Nagyon sok erő dolgozik azon a világban, hogy befeketítse, rossz színben tüntesse fel a megtért hívőket. Ennek ellenére vannak jó példák, nemes kezdeményezések és törekvések, amelyek az Úr akaratát keresik és képviselik a Földön.

A Szentírás eképpen bíztat minket ezekben az időkben:

„A gonoszság megsokasodása miatt sokakban kihűl a szeretet, de aki mindvégig kitart, üdvözül.” (Máté 24 12-13)

Czinke Máté 

A címlapkép forrása: YouTube/Churchome

Iratkozzon fel hírlevelünkre