Ügynököket szervez be az FBI a keresztény közösségek megfigyelésére

Az első bomba még április 10-én robbant, amikor a FoxNews címlapon közölte: az FBI a „belföldi terrorizmus elleni harc jegyében” besúgókat keres és szervez be a katolikus egyház berkeiben. 

Ez a Képviselőház igazságügyi bizottsága által nyilvánosságra hozott belső dokumentumokból derült ki. A dokumentumokat Kyle Seraphin volt FBI-ügynöktől kapták meg, és azok az FBI richmondi irodájából származtak.

Jim Jordan és Mike Johnson képviselők szerint az FBI a „fő katolikus plébániákat” veszi célba, hogy érzékenyítsék a vallási gyülekezeteket „a radikalizálódás figyelmeztető jeleire”. 

Ezután Jordan képviselő írt egy levelet Christopher Wray FBI-igazgatónak, amelyben egy sor egyéb dokumentumot is kért tőle, amelyeket korábban az FBI nem adott át az igazságügyi bizottságnak. A levélben hivatkozott Nicole Parker különleges ügynökre is, aki azt mondta a FoxNewsnak, hogy az FBI „politikai fegyverré vált a demokraták uralma alatt”. 

„Ez az információ felháborító, és csak megerősíti a bizottság igényét arra, hogy minden FBI-anyag álljon a rendelkezésünkre” – írta Jordan, Wray-nek.

„Az eddig elkészült dokumentumok azt mutatják, hogy az FBI hogyan próbálta felhasználni a katolikus imaházakat mint potenciális forrásokat, hogy megfigyeljék és jelentsék híveiket”.

Majd így folytatta: „Az amerikaiak azért járnak templomba, hogy imádkozzanak és összegyűljenek lelki és személyes jobbításuk érdekében. Szabadon kell gyakorolniuk az első Alkotmány-kiegészítéshez fűződő alapvető jogaikat, anélkül, hogy aggódniuk kellene amiatt, hogy az FBI úgynevezett »tripwire« forrásokat vagy más informátorokat telepít az imaházaikba.”

Az FBI igazgatója azzal vágta ki magát a számára rendkívül kellemetlen helyzetből, hogy a kongresszusi tanúvallomásában úgy nyilatkozott: ez csak egyetlen területi irodában, a richmondiban történhetett meg és „maga is megdöbbent, mert ezek nem tükrözik az FBI normáit” és utasította az ellenőrzési részlegüket, hogy vizsgálják meg, hogy történhetett mindez és mit lehet tenni, hogy ne ismétlődjön meg. 

Csak hát a hazug ember és a sánta kutya esete az Egyesült Államokban is érvényes.

Tegnap, a képviselőház igazságügyi bizottsága bejelentette, hogy – az időközben beszerzett dokumentumok alapján kiderült – nem csupán az FBI richmondi irodája sáros az ügyben, hanem több nagyváros irodájais. Ezek közül a Los Angeles-i és a portlandi irodát említették példaként, amelyek szintén ügynököket szerveztek be a keresztény közösségek megfigyelésére.

Jim Jordan és Mike Johnson ismét levelet írt Christopher Wray FBI-igazgatónak, hogy legkésőbb augusztus 23-ig tisztázza az új információkat.

A címlapkép forrása: Unsplash

Iratkozzon fel hírlevelünkre