Címet védett a női kardcsapat a világbajnokságon

A Pusztai Liza, Battai Sugár, Szűcs Luca, Márton Anna összeállítású négyes hatalmas hátrányból fordítva verte meg 45-38-ra a franciákat a milánói olimpiai kvalifikációs világbajnokság döntőjében.

A magyar lányok a torna során végig magabiztosan vívtak, ugyanaz a tűz látszott bennük, amit tavaly láthattuk tőlük Kairóban, amikor Franciaországot verve először világbajnoki címet szereztek.

Pusztaiék kiemeltként a legjobb 16 között kapcsolódtak be a küzdelmekbe, és jól sikerült a kezdés, Lengyelország csak néhány asszóban tudta felvenni velünk a lépést, végül 45-39-re diadalmaskodtunk.
A lányoknak a negyeddöntőben sem kellett különösebben megizzadniuk, a lényegi kérdések már a találkozó elején eldőltek, így még az is belefért, hogy a hosszú kihagyás miatt visszatérő Márton Anna is pástra lépjen, 45-35 lett a vége.

A legjobb négy között a mindig veszélyes Dél-Korea várt a mieinkre, a lányok ismét nagy lendülettel kezdték az összecsapást, sikerült korán nagyobb előnyt kidolgozniuk, aminek a végén komoly jelentősége volt. Battai Sugár ugyanis visszaengedte az ellenfelet mínusz hatra, de a végén Pusztai nem hibázott és megmaradt a különbség.

A fináléban, ahogyan tavaly is, most is a világranglistát vezető Franciaország volt az ellenfelünk, akiket 2022-ben 45-40-re győztünk le. A mérkőzés elején a franciák mindent megtettek, hogy visszavágjanak a tavalyi vereségért, az első három asszóból kettőt is megnyertek, aminek köszönhetően már öt tus volt a különbség a két csapat között.
A hatodik asszóig egyszerűen nem találtunk fogást a franciákon, de akkor jött a Szűcs Luca helyére beálló Márton Anna, aki káprázatos vívással, rengeteg egy lámpás találattal visszahozott minket mínusz egyre.

Ez pedig akkora lendületet adott az együttesnek, hogy az utolsó körben mindhárom magyar meg tudta nyerni a saját asszóját. Előbb Battai Sugár verte 6-3-ra Querolit, amivel már mi voltunk előnyben, majd Márton Brunet ellen is parádézott, Pusztai Liza a végén már kényelmes előnyből fejezhette be az összecsapást.
Az olimpiai részvétel szempontjából óriási lépést tett Párizs felé a magyar csapat, akik eddig is előkelő pozícióban voltak, de a legfontosabb verseny megnyerésével szinte biztossá vált a kijutás.

A címlapképen Márton Anna, Szûcs Luca, Pusztai Liza és Battai Sugár Katinka , az aranyérmes magyar csapat tagjai a nõi kardcsapatok versenyének eredményhirdetése után a milánói vívó-világbajnokságon 2023. július 30-án.
MTI/Illyés Tibor

'Fel a tetejéhez' gomb