A csődbe vitt város

Nem véletlen, hogy 2019-ben a Fidesz egyik legfőbb támadása Karácsony Gergellyel szemben az volt, hogy alkalmatlan a főváros vezetésére. Miután a budapestiek mégis megválasztották, sokan a jobboldalon belül is kritikával illették az akkori kampányt, pedig az elmúlt 4 évben Karácsony Gergely szinte nap, mint nap bebizonyította alkalmatlanságát.

Ezt pedig most már a budapestiek is a bőrükön érzik. És most már nemcsak a gombamód szaporodó biciklisávokon, az állandósuló dugókon, vagy épp a hanyagul kezelt beruházásokon keresztül, hanem a pénztárcájukon is. Szeptembertől ugyanis brutálisan emelkednek a tömegközlekedési jegyárak. Bár a főpolgármester azt ígérte, erre nem kerül sor, mégis egy vonaljegy 450, egy 10 darabos gyűjtő 4000, a buszon vásárolt jegy pedig 600 forintra emelkedik. Ez átlagosan 30%-os, tehát jóval az inflációt meghaladó emelésnek számít. Sőt, Tüttő Kata, főpolgármester-helyettes a napokban azt is belengette, hogy

elkerülhetetlen a vízdíjak emelése, mert a Fővárosi Vízművek költségvetésében a város már nem tudja pótolni a veszteségeket.

Ha ez is megtörténik, végképp senkinek nem lehet kétsége afelől, hogy a főpolgármester és csapata alkalmatlanságának most már a fővárosiak isszák meg a levét – anyagi értelemben is. Pedig lett volna, lenne miből gazdálkodni. Tarlós István, főpolgármester nemrég több interjúban is elmondta, hogy több, mint 200 milliárd forintos többlettel adta át Budapestet utódjának. Közben 2019-hez képest az iparűzési adóbevételek is nagyjából 100 milliárd forinttal növekedtek, vagyis

legalább 300 milliárd forinttal nagyobb mozgástere kellene, hogy legyen Karácsonynak, mint Tarlósnak volt. Ha azt a pénzt csak állampapírba tenné be a város, máris keletkezne 45-50 milliárd forintnyi plusz forrása évente!

Legalábbis így gondolkodna, gondolkodott volna egy gondos gazda. Ehhez képest hol tartunk most? Karácsony egyik helyettese elismerte, hogy a város már folyószámlahitelből működik, vagyis mínuszban van, ami gyakorlatilag egyenlő a csőddel. Nemhogy a vagyon gyarapodása nem történt meg, hanem sikerült olyan helyzetet előidézni, amikor – a Demszky-éra után 13 évvel – ismét adóssága van a városnak! Pedig mennyire reméltük, hogy az SZDSZ-es politikus nevével fémjelzett ámokfutást végre sikerül a városnak maga mögött hagynia. Ehhez képest most egy még kevésbé alkalmas társaság előadásában nézhetjük meg, ahogyan a nemzet fővárosát szétcincálják.

Közben persze Karácsonynak lassan többet kell maga mögé tekintgetnie, mint előre. A 99 Mozgalma körüli pénzmosás-gyanús ügy után ugyanis már szövetségesei sem bíznak benne. Ez pedig komoly belharcokat vetít előre a 2024-es önkormányzati választás előtt. Aminek persze majd ismét a budapestiek isszák meg a levét. Pedig ez a város többet érdemel.

Iratkozzon fel hírlevelünkre