Kirill pátriárka szerint egyes ukrajnai egyházmegyék elindulhatnak az egyházszakadás felé vezető úton 

Kirill moszkvai és összoroszországi pátriárka szerint kinyíltak az egyházszakadás felé vezető utak egyes ukrán egyházmegyékben és egyházközösségekben, ugyanis „azt látjuk, hogy számos egyházmegyében és egyházközségben azokon a területeken, ahol az államok nyomást gyakorolnak az egyházra, megszűnt a pátriárka nevének a kánon által előírt említése” – írja a TASZSZ. 

Kirill emlékeztetett arra is, hogy a papságnak joga van nem teljesíteni a „törvénytelen követeléseket”, hogy megtagadja a pátriárka megemlítését. Hozzátette, hogy „a laikusok joggal várják el papságtól, hogy megőrizzék az egyház egységét”. 

Kirill pátriárka felszólította a híveket Ukrajnában és az Orosz Ortodox Egyház (ROC) kánoni felelősségi körébe tartozó más országokban, hogy azokba a templomokba járjanak, ahol őrzik a hagyományt. 

„A jelenlegi körülmények között az ortodox egyház egyes hívő tagjaiban kérdésként merül fel merül fel: lehet-e áldozni, imádkozni azokban a templomokban, ahol a pátriárkáról nem emlékeznek meg, érvényesek-e itt a szentségek? A Moszkvai Patriarchátus sok levelet kap ezzel kapcsolatban. Hadd fogalmazzak így: ha van lehetőség olyan templomban istentiszteletre menni, ahol a papság hű marad az egyházfő megemlékezésének kánoni rendjéhez, akkor ilyen templomba kell menni” – jelentette ki. 

2022 májusában a Moszkvai Patriarchátuson belül, de saját önkormányzatisággal működő Ukrán Ortodox Egyház Tanácsa bejelentette, hogy „kiegészítéseket és módosításokat fogadott el az UOC kormányzásáról szóló statútumhoz, amelyek teljes önállóságáról és függetlenségéről tanúskodnak”.

Az ukrajnai papság és hívek számos képviselője nem értett egyet az UOC Tanácsának döntéseivel.

Az Orosz Ortodox Egyház Zsinata viszont határozatot fogadott el, amelyben kijelentette, hogy a kijevi tanács határozatait „a megállapított eljárásnak megfelelően meg kell vizsgálni”, hogy azok megfelelnek-e II. Alexij pátriárkának az UOC jogállásáról szóló chartájának és az Orosz Ortodox Egyház chartájának.

A címlapképen Kirill, Moszkva és egész Oroszország pátriárkája a miséjére készül a moszkvai Vízkereszt-kolostor templomában az ortodox vízkereszt ünnepén, 2023. január 19-én. Forrás: MTI/AP/Alekszandr Zemljanyicsenko

Iratkozzon fel hírlevelünkre