Frans Timmermans otthagyja Brüsszelt és a holland parlamenti választásokon indul

Frans Timmermans, az európai zöld megállapodásért felelős uniós biztos jelölteti magát a novemberi hollandiai választásokon, a politikus a Munkáspárt (PvdA) és a Baloldali Zöldek (GL) közös listáján kap első helyet – írta csütörtökön a Volksrant napilap.

A 62 éves munkáspárti politikus, aki tíz év után tér vissza a holland politikába, már tájékoztatta döntéséről Ursula von der Leyent az Európai Bizottság elnökét. Timmermans a PvdA korábbi parlamenti képviselője, a második, Mark Rutte vezette kormányban pedig külügyminiszteri posztot töltött be. 2014-ben az Európai Bizottság többek között jogállamiságért felelős uniós biztosa és alelnöke lett, majd 2019-től az európai zöld megállapodás végrehajtásáért felelt a brüsszeli testületben.

A PvdA és a GL a hét elején jelentette be, hogy közös listán indul a hollandiai előrehozott parlamenti választásokon. Timmermans mindkét párt elsőszámú jelöltjének számít. A hivatalos döntést a közös csúcsjelöltről augusztusban jelentik be.

Timmermans főbb kihívói Dilan Yesilgöz igazságügyi miniszter, a Szabaddemokrata Néppárt (VVD) politikusa és Caroline van der Plas, a Gazdák és Polgárok Mozgalmának (BBB) listavezetője lesznek. A legfrissebb, június végi közvélemény-kutatás szerint a VVD és a BBB fej-fej mellett áll, 18 százalékos támogatottsággal.

A Mark Rutte vezette kormány júliusban lemondásra kényszerült, mivel a négypárti koalíció nem tudott megegyezni a menekültügyi reformokról. A kabinet azóta ügyvivő minőségben folytatja munkáját.

(MTI)

A címlapképen Frans Timmermans, az európai zöld megállapodásért felelõs biztos az Európai Bizottság klímatörvény-tervezetérõl beszél az Európai Parlament plenáris ülésének második napján a brüsszeli ülésteremben 2020. október 6-án.
MTI/EPA pool/Olivier Hoslet

Iratkozzon fel hírlevelünkre