A Wagner-zsoldosok megkezdték fehérorosz katonák kiképzését

A Wagner orosz magánhadsereg zsoldosai megkezdték a fehérorosz különleges erők kiképzését, alig néhány kilométerre a fehérorosz-lengyel határtól – derült ki a minszki védelmi minisztérium csütörtöki, Telegramon közzétett bejelentéséből.

A tárca tájékoztatása szerint a kiképzés a breszti régió egyik katonai lőterén zajlik, alig három kilométerre az ország Lengyelországgal közös határától. A közleményhez fotókat is csatoltak, melyeken a Wagner-zsoldosok – a náluk szokásos fekete arcmaszkban – páncélozott járművekkel és vélhetően dróntávirányítókkal láthatók. Egy szerdán, szintén a Telegramon közzétett videófelvételen a magánhadsereg vezetője, Jevgenyij Prigozsin üdvözli a zsoldosokat Fehéroroszországban, és közli velük, hogy többé nem vesznek részt az Ukrajnában dúló harcokban.

Szégyen, ami azon a fronton történik, mi ebben nem veszünk részt

– szögezte le, valamint felszólította harcosait, hogy a fehérorosz erők kiképzése közepette gyűjtsenek erőt Afrikára. A Wagner Telegram-csatornáján a zsoldoshadsereg egyik magas rangú, “Marx” fedőnéven ismert parancsnoka azt közölte, hogy a csoport összesen 10 ezer tagja működik majd Fehéroroszországban, 15 ezren pedig szabadságra mentek.

“Marx” hozzátette: összesen 78 ezer Wagner-zsoldos vett rész az általa csupán üzleti útként aposztrofált ukrajnai háborúban, közülük 49 ezer börtönökből érkezett a frontra. Szerdán a kijevi kormány közölte, hogy a zsoldosok Fehéroroszországba érkezése miatt megerősíti az ukrán-fehérorosz határt.

(MTI)

A címlapképen a Wagner-csoport nevû orosz zsoldoshadsereg katonái elhagyják Rosztov-na-Donut 2023. június 24-én.
MTI/EPA/Arkagyij Budnyickij

Iratkozzon fel hírlevelünkre