Újabb kárpátaljai magyar katonák haltak meg a háborúban

Újabb kárpátaljai magyar katonák vesztek oda a háborúban. Becslések szerint az Ukrán Fegyveres Erők kötelékében mintegy négyszáz kárpátaljai magyar származású katona teljesíthet szolgálatot. Az áldozatok pontos számát Ukrajnában hadititokként kezelik. A hatóságok azt ígérik, hogy a háború után közzéteszik az adatokat.

A huszonkilenc éves Cserepko János halálhírét Vaszil Scsur, a Mizshirjai (Ökörmező) kistérség vezetője jelentette be közösségi oldalán. A katona tavaly júliusban csatlakozott az Ukrán Fegyveres Erőkhöz, ahol felderítő lövészként szolgált. A Donyeck megyei Makarivka település közelében vesztette életét harci feladatok teljesítése közben – írja a Kárpáti Igaz Szó.

A lap arról is beszámolt, hogy kedden meghalt a háborúban a magyar nemzetiségű Szabó Viktor. A negyvenkilenc éves katona a Csernovic megyei Subranec község lakosa volt.

A Baranyai kistérség tájékoztatása szerint Hvuszt Jurij kárpátaljai katona is meghalt a háborúban. A mélyúti (Hliboke) férfit felesége, fia és menye, valamint két unokája gyászolja – közölte a Kárpátalja.ma.

Az ungvári idegsebészet arról adott hírt, hogy a fronton vesztette életét munkatársuk, Ivan Bucka. Az aneszteziológiai és intenzív terápiás osztály ápolója a háború első napjaiban önként jelentkezett a hadseregbe. A harminckét éves férfit felesége és kétéves kislánya gyászolja.

Hétfőn halt meg a fronton Volodimir Vudmaszka. A nagylázi rehabilitációs orvos két kisgyermeket hagyott maga után a lap szerint.

A címlapképen bunkerben húzzák meg magát ukrán katonák a donyecki régióban lévõ Bahmut település közelében 2022. május 28-án. 
MTI/EPA

Iratkozzon fel hírlevelünkre