Vízrebocsájtották a nagyszabású nemzetközi tutajflottát a cserkészek Tiszabecsnél

Vasárnap délután 13:00-kor elindult lefelé a Tiszán a nagyszabású nemzetközi tutajtábor, amely Tiszabecstől halad 100 kilométert és Benknél köt ki péntek délután. 

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében az ukrán határ menti Tiszabecsnél a Vidám Delfin Kempinget már pénteken ellepte több mint 250 magyarajkú cserkész a világ minden tájáról – és óriási tutajépítésbe kezdtek.

„500 hordó, többezer csavar és szög, 27 tonna anyag – ezt hoztuk ide a folyóhoz, ahol 14 tutajt építünk sajátkezűleg, részben hagyományos anyagokból, de 21. századi elemekből is. Mindegyik tutajon 15 cserkész fog lakni 6 napon keresztül, amíg Tiszabecstől Benkig evezünk, az ukrán határ mentén. Óriási munka, de volt rá két évünk, hogy felkészüljünk,” nyilatkozta Vámos István cserkésztiszt, táborparancsnok Bostonból. 

A tábor hagyományos mozgó cserkésztábor, csak erdők-mezők helyett ezúttal a vízen haladnak majd a táborozók.  Útközben a cserkészek szemetet is szednek majd a hajókról, ezzel tisztítva Európa egyik legszennyezettebb folyóját. 

Forrás: KMCSSZ Sajtóosztály

„A természet nyilván nagyon fontos dolog, azt védeni kell. A természet nélkül nem tudnánk cserkészkedni, arra épül az egész cserkészet, hogy kint vagyunk a szabadban. Ahogy Lord Baden Powell mondta, jobb állapotban kell hagynunk a dolgokat mint ahogy találtuk őket. Így fontosrésze a tutajtáborunknak a Tisza tisztítása,  a tutajozás alatt minden nap szemetet fogunk szedni azon a szakaszon ahol megy a flotta,” mondta Krizsán Elek segédtiszt Washington, D.C.-ből.

A Külföldi Magyar Cserkészszövetség (KMCSSZ) kezdeményezésében, a tutajtábor egy 110 éves magyar cserkészhagyományt tart életben – összmagyar szervezésben. Karöltve a magyarországi, a vajdasági, a felvidéki és az erdélyi magyar cserkészszövetségekkel, a KMCSSZ 9 napos tutajtábora a Felső-Tisza vadregényes, kezdeti 100 kilométeres szakaszán fog zajlani, a cserkészek 4 kontinensről (Dél- és Észak Amerika, Ausztrália és Európa) érkeznek.

Forrás: KMCSSZ Sajtóosztály

„A 10 évvel ezelőtti tábort is az argentin-magyar cserkészvezetők kezdeményezték, mert nagyon fontosnak tartjuk, hogy a fiatal cserkészeknek ilyen élményt és szolgálati lehetőséget nyújtsunk, nem csak a saját körzetünkben Dél Amerikában, hanem az anyaországban is. Fontos az összetartás más szövetségekkel és noha más nyelveken beszélünk és egy picit máshogy cserkészkedünk, a hagyományaink összekötnek – így van a tábor keretmeséjével is, amely a honfoglalás,“ mondta Haynal Edith cserkésztiszt és táborparancsnok helyettes Buenos Airesből.

A tutajtáboroknak hosszú történelme van a magyar cserkészetben, az 1913. évi vági tutajúttól az argentin Paraná és az észak-amerikai Connecticut folyókon rendezett túrákig. Magyaroszágon utoljára 2013-ban szervezett a KMCSSZ tutajtúrát a Tiszán.

Címlapkép: KMCSSZ Sajtóosztály

Iratkozzon fel hírlevelünkre