Eltüntették a cserkészet megalapítójának szobrát

A cserkészet megalapítója, Robert Baden-Powell egész alakos szobrát azért távolították el Pool Quay kikötőjéből, mert a rendőrség értesülései szerint támadások célpontját képezheti; hasonló szobrokat támadtak már meg Bristolban és Oxfordban is. Az eset kapcsán felkerestük a Magyar Cserkészszövetség vezetőjét, Bedekovics Péter elnököt.

Két táborra szakadtak a helyiek: az egyik oldal szerint Robert Baden-Powell – életének egy-egy szegmense miatt – nem igazán méltó a megemlékezésre. Ezen csoport képviselői azzal vádolták az 1941-ben, 83. éves korában elhunyt cserkészmozgalom-alapítót, hogy rasszista, homofób nézeteket vallott és Hitlert támogatta. Ezzel szemben a konzervatív és a tory képviselők úgy vélik, mindenképpen helyén kellene maradnia a szobornak – nem lett volna szabad egy meggondolatlan döntéssel elmozdítani.

Mint ismert, Baden-Powell, alias Bi-Pi örök értéket alkotott a cserkészet létrehozásával és elveinek (Isten, haza és embertárs szolgálata) globális elterjesztésével. Az Angliai Cserkészszövetség szóvivője hangsúlyozta: Bi-Pi határozottan elkötelezett volt – faji, vallási és nemzeti hovatartozásra való tekintet nélkül – az elfogadás és az egyenlő bánásmód elvei mellett. Ebben a szellemben nevelte cserkészeit is. A szóvivő megerősítette, hogy tárgyalásokat kezdeményeznek a helyi tanáccsal az ügy tisztázása érdekében.

A szobor védelmezői petíciót is indítottak, hogy a helyén maradhasson a műalkotás. Az aláírások száma mostanra átlépte a harmincezret.

A kezdeményezést mi is támogathatjuk!

Bedekovics Péter Fotó: Bodnár Patrícia

Az eset kapcsán felkerestük a Magyar Cserkészszövetség elnökét, Bedekovics Pétert, akit arra kértünk, kommentálja az angliai eseményeket.

– A helyi hatóságok azzal indokolják a szobor eltüntetését, hogy védeni akarják azt. Hogyan vélekedik erről a Magyar Cserkészszövetség (MCSSZ)?

– A cserkészet az egyenjogúság, a népek közötti megbékélés mellett áll ki; a diszkrimináció elfogadhatatlan számunkra. Mivel mi egy politikamentes mozgalom vagyunk, nem szeretnénk sem a tüntetőkről, sem a politikai vezetőségről véleményt formálni. Úgy látjuk, hogy a pártpolitkai kérdések is belekeverednek ezekbe a szálakba. Ezen a téren nem szeretnénk állást foglalni.

– Néhányan azzal vádolják Bi-Pit, hogy Hitlert támogatta, homofób és rasszista volt. Mi a véleménye erről?

– Az, hogy Bi-Pivel kapcsolatban egyáltalán felmerültek a fenti állítások, számunkra megdöbbentő!

Teljes mértékben szeretném az őt ért vádakat elutasítani!

Nagyon sajnáljuk, hogy ilyen vádak éppen azzal kapcsolatban merülnek fel, aki a cserkészetet megalapította és azért dolgozott, hogy a világ jobb legyen. Tény, hogy a Brit Birodalom katonatisztjeként megjelent a különböző gyarmatokon, Afrikában és Indiában – és ellátta a feladatait. De a visszaemlékezésekből és a helyiek emlékeiből is tudjuk, hogy ő volt az a katonatiszt, aki nem úrként viselkedett, nem vonult a katonai rezidencia védelmébe, hanem a nép között élt. Törekedett rá, hogy megismerje a helyieket, a szokásaikat – még a nyelvüket is megtanulta. Nem véletlenül van Kenyában eltemetve, hiszen tisztelet övezi Indiában és Afrikában is.

Vele kapcsolatban mindenfelé azt emelik ki, hogy különbözött a korban megszokott vezetőktől, barátként viszonyult minden emberhez. Megdöbbentő, hogy a rasszizmus árnyékát akarja bárki is rávetíteni, hiszen ennek a lelkületnek a szöges ellentéte volt benne!

– Az MCSSZ hogyan támogatja a szobor visszaállítását? Ha erre nem kerül sor, Magyarország befogadhatná a műalkotást?

– A Magyar Cserkészszövetség vezetősége már tájékoztatta az Angliai Cserkészszövetséget, illetve ezzel egy időben az ottani önkormányzatot, hogy amennyiben az a döntés születik, hogy ezt a szobrot egy raktárba süllyesztik, akkor mi megvásárolnánk. 

Tájékoztatásunkba belefoglaltuk, hogy miután lecsillapodnak a kedélyek, bízunk benne, hogy az emlékmű visszakerülhet a méltó helyére. De emellett elszomorít és felháborít amit a szoborral tesznek és kértük, hogy a megvásárlásra tett javaslatunkat fontolják meg.

Időközben pedig választ is kaptunk a levelünkre, melyben az önkormányzat részéről tájékoztattak bennünket, hogy csak ideiglenesen távolítanák el a szobrot a helyéről. Tennék ezt annak érdekében, hogy védjék az esetleges rongálásoktól, amik ebben az időszakban érhetik.

A hírről megjelent teljes írás itt olvasható

Kiemelt képünk forrása: geograph.org.uk

Iratkozzon fel hírlevelünkre