Cserkésztüzek gyúlnak Trianon 100. évfordulóján

Június 4-én, magyar idő szerint 20:20-kor kerül sor az Összetartozásunk Tüze elnevezésű akcióra, melynek célja a trianoni tragédiára való méltó, közös megemlékezés. Az esemény a világ magyar cserkészszövetségeinek összefogásában valósul meg - de nem csak cserkészek csatlakozhatnak hozzá! A Kárpátaljai Magyar Cserkészszövetség ügyvezető elnökével, Jakab Annamáriával beszélgettünk. 

– Honnan jött a tűzgyújtás ötlete? Hogyan lehet az akcióhoz csatlakozni?

– Elkezdtünk gondolkozni róla, vajon hogyan tudnánk méltó módon megemlékezni Trianon 100. évfordulójáról; egy összmagyar megmozdulást szerettünk volna létrehozni, amihez a világ bármely pontjáról bárki csatlakozhat. A magyar összetartozás érzését akartuk erősíteni és megélni.

A tűz gondolata egyrészt onnan jött, hogy szerettük volna feleleveníteni azt a korábbi, 1996-os millecentenáriumi megemlékezést, amikor a kárpátaljai cserkészek a Kárpátok vonulatain láncban tüzeket gyújtva emlékeztek a honfoglaló magyarok bejövetelére. Másrészt a tábortűz a cserkészmozgalom fontos része és jelképe – természetben átélt közösségi élmény.

A lényeg a közös időpontban való megemlékezés a trianoni igazságtalanságról – és hogy együtt, az összetartozás érzésével, bizakodóan a jövőbe tekintsünk.

– Miért éppen magyar idő szerint 20:20 kezdődik az akció – mit üzen ez az időpont?

– A 20:20-as időpont a 2020-as évet, vagyis a 100. évfordulót jelképezi. De fontosnak tartottuk azt is, hogy a kezdéskor már este legyen – a tűz hangulata és látványa sötétedés után érezhető át igazán. Az egy időpontban való tűzgyújtás pedig még inkább erősíti a közösséghez tartozás érzését.

Ha a járvány miatt nem is tudunk egy nagy közös megemlékezést tartani, a tüzek láttán mégis együtt érezhetjük magunkat.

Jakab Annamária a Kárpátaljai Magyar Cserkészszövetség ügyvezető elnöke Fotó: Jakab Annamária

– Csak cserkészek csatlakozhatnak a kezdeményezéshez?

– Minden magyarnak szól a felhívás, bárhol is él a világon. De persze annak is örülünk, hogy a kezdeményezéssel a cserkészet szellemiségét hirdethetjük a világban. Számos szervezet csatlakozott már hozzánk partnerként, ami megerősítést ad, és még szorosabbra fűzi az összefogást; egyként mozdulnak meg a magyar közösségek, családok szerte a világon.

A tűzgyűjtás segít megmozgatni azokat is, akik nem cserkészek – hiszen ezzel bárki tud csatlakozni, hogy kertjében, családjával, barátaival, nagyobb közösségével emlékezzen. A tűz mellett akár egy mécsest is lehet gyújtani.

– Kell esetleg regisztrálni, vagy mondjuk képet küldeni az eseményről?

– Igen, várjuk a regisztrációkat, ezzel lehet tűzgyújtási helyet is megjelölni, illetve felkerülni a térképre a több ezer magyar társunk mellé. A térképünk már most nagyon lelkesítő, több mint 1000 településről majdnem 2000 tűzzel csatlakoztak, és ez a szám napról napra rohamosan nő.

Arra buzdítunk mindenkit, hogy a tűzgyújtáskor énekelje el a himnuszt – imádkozzunk együtt nemzetünkért, beszélgessünk a trianoni történésekről, osszuk meg egymással, mit jelent számukra az Összetartozás Napja! Emellett pedig június 4-én a tűzgyújtásról, a közös együttlétről várunk fotókat, videókat, melyeket szintén a regisztrációs felületen lehet feltölteni. Ebből egy nyitott adatbázis születik majd. Így mindannyian láthatjuk, ki hogyan emlékezett meg, ezáltal üzenhetünk egymásnak is: nem vagyunk egyedül, élnek magyar közösségeink!

Kiemelt képünk illuszráció, az a doni áttörés 76. évfordulója alkalmából a pákozd-mészeghegyi Doni Emlékkápolnánál tartott megemlékezésen készült 2019. január 12-én. MTI/Bodnár Boglárka

Iratkozzon fel hírlevelünkre