Henry Kissinger szerint az ukránok robbantották fel az Északi Áramlatot 

Egy orosz tréfamesterpáros közzétett egy videót, amelyben csőbe húzták Henry Kissinger volt amerikai külügyminisztert, aki azt mondta, hogy nem bírálná Vlagyimir Zelenszkij ukrán elnököt az Északi Áramlat-vezetékek felrobbantásáért – írja a Neokohn. 

A Vovan és Lexus művészneveken futó duó Volodimir Zelenszkijnek adta ki magát, a teljes beszélgetést pedig később közzé is tették a Twitteren. Az egyik felvétel szerint megkérdezték a volt külügyminisztertől, hogy szerintük Moszkva robbantott-e fel az Északi Áramlatot, a saját Németországba vezető tenger alatti földgáz vezetékét, mire Kissinger először nem akart válaszolni, végül így felelt: 

„Én, őszintén szólva, azt hittem, hogy Ön volt” – mondta az ál-Zelenszkijnek. 

Kissinger beszélgetőpartnere válaszul biztosította az amerikait, hogy nem Ukrajna áll a szabotázs mögött, amire Kissinger szabadkozott, hogy „nem hibáztatja” Kijevet, és egyértelművé tette, hogy megjegyzését nem kritikának szánta.

Az Északi Áramlatot még 2022 szeptemberében robbantották fel, a vizsgálatok azóta is zajlanak, de eredményeket nem közöltek. A nyugati médiában megjelent, hogy a tettes valószínűleg egy „ukránbarát” csoport volt. 

Seymour Hersh veterán oknyomozó újságíró arról számolt be, hogy a műveletet Joe Biden amerikai elnök rendelte el, és azt az USA és Norvégia közösen hajtotta végre, amit mindkét nemzet tagad.

Joe Biden még az akció előtt tett egy gyanús megjegyzést, 2022 februárjában arra utalt, hogy ha Oroszország megtámadja Ukrajnát, akkor „nem lesz többé Északi Áramlat 2”. „Véget vetünk neki”. A vele beszélgető újságíró visszakérdezett, hogy mégis hogyan csinálnák pontosan, mire ezt válaszolta az amerikai elnök: „Ígérem, hogy képesek leszünk rá”.  

A címlapképen Henry Kissinger volt amerikai külügyminiszter látható a kínai államfővel, Hszi Csin-pinggel tartott találkozóján a pekingi Nagy Népi Csarnokban 2018. november 8-án. Forrás: MTI/EPA/Thomas Peter

Iratkozzon fel hírlevelünkre