Batthyány-Schmidt Margit: Férfinak és nőnek teremtettünk, ne akarjunk Istent játszani

Külföldön, de sajnos hazánkban is egyre gyakrabban olvashatunk az LMBTQ-lobbi hatásairól, ellenben a gyermekek és a hagyományos családmodell védelme mellett kevesebb szó esik arról, hogy ez miként befolyásolja például a női jogokat és hogyan tud érvényesülni a női érdekképviselet.

Batthyány-Schmidt Margitot, a Magyar Női Unió Egyesület elnökét kérdeztük a radikális LMBTQ+ lobbi előretöréséről és arról, mit gondol a transz nők (biológiai férfiak) felé tanusított politikai érzékenységről a biológiai nőkkel szemben.

— Hogyan befolyásolja a női jogokat az LMBTQ-lobbi?

— Fontos és üzenet értékű mondat számomra az : „amilyen a nő, olyan a család, amilyen a család, olyan a gyermek, amilyen a gyermek, olyan a nemzet”. Örömmel konstatálnám, ha a hazai női jogok képviselete önálló egységként lenne jelen a társadalmi érdekérvényesítés színpadán.

Jelenleg a családpolitika részeként funkcionál. A nemzet új generációjának motorja a nő, ezért sokat, sokszor kellene/kell társadalmi párbeszédet folytatnunk, hogy ne távolodjanak, hanem közeledjenek az értékeink. Ez, a most felnövő generáció lesz felelős a mi későbbi életminőségünkért, az unokáinknak átadott értékekért.

Nemzetközi szinten több alkalommal tapasztalhattuk miként próbál utat törni magának az LMBTQ-lobbi radikális változata. Nem olyan régen az Egyesült Királyságban a Glamour készített interjút egy állapotos transz férfival (biológiai nő), aki szerint ő a bizonyíték arra, hogy férfiak is lehetnek terhesek. A népszerű, első sorban nőknek szóló magazinban megjelent interjú milyen módon befolyásolja az emberek családképét?—

— Egy-egy mozgalom radikálisabb változata mindig is jelen volt a társadalom színpadán a korábbi évszázadok során is. Azt gondolom, ezt helyén kelle kezelni: nem dughatjuk a fejünket a homokba, azonban „túl sem kell tolni” a témát. Magánemberként és közszereplőként is az „élni és élni hagyni” elv híve vagyok — egymás értékeinek, határainak, biológiai adottságainak egészséges tiszteletben tartásával és elfogadásával.

A stabil alapokon nyugvó, hagyományos értékrend képviselete és átadása egymásra épülő, egymást kiegészítő felelőssége a családoknak — itt is elsősorban a nőknek —, az oktatásnak és a társadalomnak.

Olykor az ifjabb nemzedék eltávolodik, vagy akár meg is tagadja felmenői értékeit, azonban, ha ez az alap sziklaszilárd és megalapozott, idővel vissza fog térni azokhoz az értékekhez, amelyek kvázi isteni eredetűek.

Ezért fontos a saját értékek hiteles képviselete, bemutatása minél több fórumon.

Szülni — de facto — eredendően csak a nők tudnak. Elméletben minden lehetséges, az átoperálás is (oda és vissza), ez azonban már beavatkozás az eredendően adott biológiai nemünkbe, az pedig Istentől rendeltetett.

Férfinak és nőnek teremtettünk — mi ne akarjunk Istent játszani.

Bár a fentinek van humorérzéke, de az egészséges határok betartását idővel számon kérheti rajtunk.

Fotó: Vasárnap.hu

Nem sérülnek a nők jogai abban az esetben, ha netán elfogadottá válik, hogy a férfiak is szülhetnek?

— Ez egyelőre egyedi eset. Nem gondolom, hogy társadalmi méreteket ölthet a mozgalom. Azt gondolom, elfogadni azt, hogy ki miben jó, esetleg erősebb, alázat kérdése. Ez nem a „ki miben jobb” verseny — egymás mellett, egymást kiegészítve vagyunk eredendően nők és férfiak. Tiszteljük és fogadjuk el egymás értékeit.

Túlkapások mindig voltak, lesznek — egyéni döntés kérdése. A társadalomnak itt abban van felelőssége, hogy az egészséges egyensúlyt megőrizze.

Hogyan tud érvényesülni a női érdekvédelem abban az esetben, ha több alkalommal transz nők (biológiai férfiak) is részt vehetnek bizonyos sportágak női számaiban?

— Számomra itt az a szomorú, hogy a sport a fair play (a tiszta eszközökkel játszott mérkőzés és az ellenféllel szemben tanúsított sportszerű magatartás eszméje) színtere minden, de tényleg minden tekintetben. Nincs helye dopping szereknek, nincs helye pénzen vett előnyöknek, csak kizárólag a tisztességes játéknak. A transz nők részvétele olyan túlkapás, amely a fair play (de mondhatnám azt is, hogy a szentség) elveit alapjaiban sérti. Ez pedig a női érdekvédelem hatásköre felett áll.

Fotó: Vasárnap.hu

Iratkozzon fel hírlevelünkre