Újabb kárpátaljai magyar katona vesztette életét a fronton

Újabb kárpátaljai magyar katona életét követelte a lassan ötszáz napja zajló pokoli háború – írja a Kárpáti Igaz Szó.

A herszoni kórházban vesztette élet Bojza Béla a múlt héten egy sebesülést követően. A negyvennégy évesen elhunyt katona az Ung-vidéki Rát község lakosa volt, idén februárban mozgósították, tudatták a KISZo szerkesztőségével az áldozat közeli barátai. A szürtei kistérség második hősi halottja egy kiskorú lánygyermeket hagyott maga után.

A tavaly február 24-én kirobbant háborúban eddig már közel harminc, beazonosított kárpátaljai magyar áldozatról tud a kárpátaljai magyar lap. A valódi számok ennél is magasabbak lehetnek. Becslések szerint az Ukrán Fegyveres Erők kötelékében mintegy négyszáz kárpátaljai magyar származású katona szolgálhat.

A háború kirobbanása óta szinte nincs nap, hogy ne lenne temetés Kárpátalján. Az áldozatok pontos számát Ukrajnában hadititokként kezelik, a hatóságok azt ígérik, miután befejeződik a háború, nyilvánosságra hozzák a sajnálatos veszteséglisták adatait. Egy friss ukrán felmérés, amely nyilvánosságra került, rávilágít arra, mennyi áldozattal és emberi veszteséggel jár a háború. A Kijevi Nemzetközi Szociológiai Intézet kutatása azt mutatja, hogy öt ukránból csaknem négynek van olyan közeli rokona vagy barátja, aki megsérült vagy elhunyt a háború borzalmaiban. Az ukrán lakosság hetvennyolc százalékának vannak ilyen veszteségei.

Anton Hruseckij, az intézet igazgatóhelyettese megjegyezte, Oroszország Ukrajna elleni háborúja kollektív tragikus élményt jelentett az ukránok abszolút többsége számára. A felmérést 2023. április 26. és június 5. között végezték az ország teljes területén, kivéve az oroszok által ellenőrzött részeket.

A háború lehetséges demográfiai hatásairól szóló egyik legpontosabb és legteljesebb tanulmányban, amelyet az Európai Unió Horizont 2020 programjában, az Európai Kutatási Tanács finanszírozásával készítettek, Hill Kulu és munkatársai arra a következtetésre jutottak, hogy a háborús veszteségek hatásai és a feltételezés alapján, hogy a háború befejezése után a menekülteknek csak a tíz százaléka tér haza, Ukrajna népessége huszonnégy vagy harminchárom százalékkal csökkenhet, attól függően, hogy a háború rövid vagy hosszú ideig tart.

Forrás és fotó: KiSzó

Iratkozzon fel hírlevelünkre