Szent László-ereklyével gazdagodott a vácszentlászlói plébániatemplom

Szent László király búcsúünnepén a szentéletű király csontereklyéjével gazdagodott a vácszentlászlói plébániatemplom. Az ereklyét június 25-én délelőtt ünnepi szentmise keretében Marton Zsolt váci megyéspüspök helyezte el. Koncelebrált a 40. papi jubileumát ünneplő Palya János plébános. A helyi hívek a jeles alkalomra imakilenceddel készültek – tudatta a Váci Egyházmegye.

A szentmise elején megáldották a Szent György Lovagrend közvetítésével kapott csontereklyét és Palya János plébános felolvasta a Varga Lajos váci segédpüspök által kiadott hitelesítő dokumentumot. Az ereklyét a szentélyben egy erre a célra elkészített fa ereklyetartó vitrinben helyezték el arany színű ereklyetartóban.

Mi a titka Szent László királynak, a középkor egyik legnépszerűbb magyar szentjének?

– tette fel a kérdést Marton Zsolt szentbeszédének elején. A történelmi források tanúsága és a hagyományok alapján azt mondhatjuk, hogy a középkorban Szent Lászlóban fedezték fel a szent magyar király ideálját.

A nemzet akkor válik kereszténnyé, amikor az eszményeit megkeresztelik. Lászlóban virágzott ki a magyar kereszténység, benne forrt össze a keresztény és a magyar szellemiség. Addig a kereszténység idegen földbe ültetett fa volt

– idézte Prohászka Ottokár püspököt.  A régi hagyomány három jellemző tulajdonsággal illette Szent Lászlót – folytatta a főpásztor. Édesanyja miatt sokáig lengyelnek tartották, ugyanakkor hamar kialakult róla a bátor és a kegyes király képe is. Hamarosan ő lett a középkori lovageszmény megtestesítője, háromszor harcolt az ország védelmében, bátorságáról legendák születtek. A lovagi hősiességet keresztény erénnyé tette. Elkötelezett kereszténységét nem vonták kétségbe, bár szigorú törvényeket kellett megalkotnia annak érdekében, hogy megelőzze a középkori anarchiát. Királyi hivatásának nehézségei miatt lelkiismeretével is megküzdött sokszor, ezt fennmaradt levelei bizonyítják. Életét erő és odaadás jellemezte, egyházáért, hazájáért minden áldozatra kész volt.

Szent László király üzenete így szól ma nekünk: maradjunk keresztények és magyarok. Legyünk büszkék keresztény nemzeti értékeinkre, szentjeinkre. Merjük elismerni, hogy a magyarok éppen ugyanolyan értékesek és tehetségesek, mint más nemzetek fiai. Ma is szükség van szentekre, akik az evangéliumi értékek alapján beszélnek, cselekednek

– folytatta Marton Zsolt. Szent László király különleges, a mának szóló üzenete az, hogy szükség van hitvalló magyar férfiakra. Ma is kellenek férfiak, családapák, papok, szerzetesek, gazdák, politikusok, akik az evangélium szellemében tevékenykednek. A lélektan kutatói azt mondják, hogy a családban a férfi a rend és a törvény képviselője. Ilyen férfiakra van szüksége a mai családoknak és a mai társadalomnak is, akik a szeretetteljes, de biztonságot adó rendet képviselik. De szükség van imádkozó férfiakra is, mint László király volt. A férfi útja nem mindig könnyű, de férfiként kereszténynek lenni ma is szent kaland.

Szentbeszéde végén Marton Zsolt felidézte Sík Sándor egyik beszédét, amelyben a papköltő Szent Lászlót jellemezte az alábbi szavakkal: Nemcsak az az erős, aki vállal magasabb mindenkinél, hanem aki lélekben magasabb, szilárdabb másoknál. Az erő lélek, akarat, odaadás. Ez a szentlászlói férfiasság.

Szent László odaadó, a családját, hazáját és egyházát szolgáló élete mindannyiuk számára példa. Az élet értelme ma is a másokért odaadott élet. Kérjük, hogy segítsen minket mindig, hogy helyünket megtaláljuk és hűséges, boldog, hitvalló keresztények tudjunk lenni

– zárta beszédét a főpásztor. A liturgikus zenei szolgálatot vácszentlászlói és turai hívekből álló Magyarok Nagyasszonya kórus látta el, akik Kodály-misét énekeltek Tóth-Telek Zita karnagy vezényletével, orgonán közreműködött Sára Balázs. A szentmisén jelen volt Horváth László Tibor Vácszentlászló polgármestere is, valamint Czerván György országgyűlési képviselő is.

A helyi hívek a jeles alkalomra kilenced imádkozásával készültek. Az ünnep méltó előkészítésére, a templom feldíszítésére és a misét követő agapé előkészítésére az egész egyházközség megmozdult, mindenki magáénak érezte ezt a fontos pillanatot.

Forrás és fotó: Váci Egyházmegye

Iratkozzon fel hírlevelünkre