Temesvárt is az utazók figyelmébe ajánlja a Time magazin

Temesvárt is felvette a 2023-ban meglátogatandó legnagyszerűbb helyek listájára a Time magazin, a kultúra egész éves ünnepe címszó alatt ajánlja Európa Kulturális Fővárosát. Azonban nem az őslakosokon van a hangsúly, hanem több ponton is az olasz közösségeket emeli ki. 

Románia negyedik legnagyobb városa és a Bánság történelmi tartomány fővárosa 2023-ban – szó szerint – fényesen ragyog, miután átvette az Európa Kulturális Fővárosa címet. A kontinentális Európa első olyan városa, amely 1884-ben bevezette az elektromos közvilágítást, a »Ragyogj, világítsd meg a városodat!!« szlogen jegyében koncertek, kiállítások és fesztiválok sokaságával ünnepel. A barcelonai MAIO Architects által tervezett függőleges, kivilágított kert díszíti a Győzelem terét, ahol 1989-ben a Ceaușescu-rezsim elleni forradalom szikrái fellobbantak

– írja a Temesvárról szóló írásában a tekintélyes amerikai magazin. Az olvasók figyelmébe ajánlja többek között az elmúlt 50 év legnagyobb Constantin Brâncuși-kiállítását, amelynek keretében a világszerte ismert és elismert román szobrász emblematikus alkotásait mutatják be a világ múzeumaiból, míg a Victor Brauner retrospektív kiállítás a romániai születésű szürrealista festőművész alkotásait vonultatja fel, többek között a párizsi Pompidou központból érkezett művekkel. A Temesvár 2023 keretében az előadóművészek káprázatos teljesítményt nyújtanak. A dzsessz, az összművészeti fesztiválok, az irodalmi találkozók Nobel-díjasokkal és a faültetéssel egybekötött környezetbarát ünnepségek csak néhány a kiemelkedő események közül. A történelmi helyszínek, mint a 18. századi Mária Terézia-bástya vagy a 15. századi Hunyadiak kastélya körüli újmédia-művészeti események még vonzóbbá teszik a rendezvényt – fogalmaz a cikk szerzője.

Az írás a Béga-parti város építészetére és a gasztronómiára is ráirányítja az olvasók figyelmét, tény, hogy nem a román, a magyar vagy sváb fogásokat, hanem egy olasz éttermet ajánl. Mint ahogy a város multikulturalitása kapcsán is az egyre gyarapodó olasz közösséget emeli ki.

A díszes szecessziós és bécsi stílusú építészettel tarkított Temesvár, amely a nagyszabású felújítások után pompázik, soknemzetiségű, ami a konyhájában is tükröződik. Az egyre növekvő olasz közösség a Le Monelline étteremben érzi jól magát, amelynek autentikus Emilia-Romagna-i házi tésztái a tulajdonos Mauro Monelli gyermekkorát és a nonna receptjeit dicsérik

– írja a Time. A cikk kitér arra is, hogy ma már újra hajózható a Béga-csatorna, a város pedig elkötelezett a fenntarthatóság mellett, új elektromos buszok, töltőállomások vannak, és létrehozták az ország legnagyobb erdőparkját. A Time magazin által az idei listára felvett városok, országok és helyek között olyan célpontok szerepelnek még, mint Barcelona, Jeruzsálem, Kiotó, a Dominikai Köztársaság, az amerikai Yosemite Nemzeti Park vagy Phuket szigete. Az összeállításban szereplő megjegyzés szerit ezt a listát minden évben a Time-nak a világ minden táján élő tudósítói és munkatársai javaslatai alapján állítja össze.

A cikk forrása: kronikaonline.ro

A címalpkép forrása: Pixabay.com


Hirdetés
'Fel a tetejéhez' gomb