Kiskorúakon végezhetnek nemátalakító műtéteket az USA egyik államában

Kentucky szövetségi bírója hatályon kívül helyezte azt a törvényt, amely tiltotta a nemátalakító műtéteket és a kereszthormonterápiát kiskorúak körében. A kerületi bírósága úgy ítélte meg, hogy a törvény, amely korlátozza a transzneműek orvosi kezelését, sérti az alkotmányos jogokat.

A jogszabály a 18 év alatti személyek számára tiltotta meg a transznemű orvosi kezelések igénybevételét, ellenben a szövetségi bíró szerint ez sérti az Egyesült Államok alkotmányát.

Az Egyesült Államok Kentucky nyugati körzetének kerületi bírósága kimondta, hogy a törvény által tiltott orvosi gyógyszereket és kezeléseket széles körben alkalmazzák az átmenetben lévő gyermekek körében, valamint arra hivatkozott, hogy ezeket az ország „minden nagyobb egészségügyi szervezete” elfogadja – beleértve az Amerikai Orvosi Szövetséget, az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémiát és az Amerikai Pszichiátriai Társaságot.

A bíró szerint ezek a gyógyszerek biztonságosan használhatók kiskorúak számára, de vitathatatlannak tartja, hogy pubertás előtti gyermekeknek nem adhatnak pubertás-blokkolókat és hormonokat.

A Kentucky-i Amerikai Polgári Jogok Szövetsége és más LMBTQ+ jogvédő csoportok több kiskorúhoz és szüleikhez csatlakoztak, hogy bíróság elé vigyék a törvényt, azzal érvelve, hogy az ilyen fajta orvosi kezelések transznemű tinédzserektől való megtagadása negatív hatással van rájuk és növeli az öngyilkosság kockázatát. A bíróság a felperesek oldalára állt és azt mondta, hogy a nemátalakító műtétek megszüntetése olyan súlyos következményekkel járna, mint „súlyos pszichés szorongás és az állam elhagyásának szükségessége”.

Kentucky államügyésze bírálta a Kerületi Bíróság döntését, véleménye szerint az említett törvény

a „józan ész törvénye, amely megvédi a kentuckyi gyerekeket az erős gyógyszerekkel és hormonkezelésekkel végzett szükségtelen orvosi kísérletektől.”

Legalább 11 állam hozott törvényt, amely korlátozza vagy tiltja a kiskorúak transznemű orvosi kezelését, köztük Arkansas, Arizona, Georgia, Iowa, Kentucky, Mississippi, Tennessee, Utah, Dél-Dakota és Nyugat-Virginia.

Forrás: foxnews.com

A címlapképen Egy fiatal résztvevő a leszbikusok, melegek, biszexuálisok és transzszexuálisok (LGBT) közösségét jelképező, szivárványszínű zászlót lenget a New Yorkban évente megrendezett melegfelvonuláson 2017. június 25-én. Forrás: MTI/EPA/Porter Binks

Iratkozzon fel hírlevelünkre