Antanténusz – gyermekkorunk mondókái új köntösben

Mindig meglepő és egyben megindító, mennyire csodálatosan leköti a legkisebb korosztályt az a sok régi mondóka és tréfás vers, amelyet még mi is boldogan harsogtunk gyerekkorunkban. Szülőként azonban néha már nehéz felidézni ezeket a rigmusokat, éppen ezért nagy segítséget jelent a Móra Kiadó Antanténusz című könyve, amely számtalan kiadás után most új köntösben kapható a könyvesboltok polcain.

Ismét abban a szerencsés helyzetben írom e könyvajánlót, hogy a kérdésés művet letesztelte nálunk a legfiatalabb korosztály: 2,5 éves kislányom nyomban eltűnt a postán érkezett kinccsel, hogy aztán 10 éves nővére tolmácsolásában hallgathassa meg az Antanténusz mondókagyűjtemény legnépszerűbb verseit. Nekem már nem is volt is más dolgom, mint boldogan nyugtázni, hogy ezeket a ritmusokat én is tanultam egykor az óvodában.

Az Antanténusz ugyanis már számos óvodás korosztálynak és szüleinek, tanítóinak nyújtott segítséget a kiskori mondókázásban 1968 óta. Éppen ezért nem is csoda, hogy legkisebb gyermekem is lecsapott a könyvre: a jelenlegi, legújabb kiadás ugyanis friss, hívogató és színes illusztrációkkal szólítja meg korunk legfiatalabbjait. Bogdán Viki hangulatos rajzai egyszerre varázsolnak el kicsit és nagyot, miközben új, élénk színekkel és élettel töltik meg a régi ritmusokat, rímeket.

Az óvodásoknak szóló kötetben a legismertebb, legszebb magyar népi mondókák mellett ráadásul helyet kaptak olyan klasszikus magyar költők versei is, mint például Weöres Sándor, Nemes Nagy Ágnes, József Attila, Zelk Zoltán és Csoóri Sándor. A ritmusos, dallamos, játékos írások izgalmas színt visznek a hagyományos ölbéli mondókák világába, s észrevétlenül készítik fel a legkisebbeket a “komolyabb” versek élvezetére.

Nincs más dolgunk tehát, mint visszarepülni kicsit az időben, s gyermekeinkkel együtt behunyt szemmel élvezni a kellemes zenei lüktetést és a hozzá kapcsolódó játékos élcelődést. A kicsik ugyanis szomjaznak arra, hogy mindezt a mi tolmácsolásunkban hallják: édes anyanyelvük pajkosságát szerető szüleik ölében tapasztalják meg és sajátítják el legkönnyebben ebben a fogékony korban.

Próbáljunk meg mi is gyereknek lenni arra a pár pillanatra, amíg a mesebeli növények és állatok, erdők és mezők között között bóklászva gyermekeink megtanulják nyelvünk ritmusát és dallamait, egyszerűen bonyolult verselését és kifejező képeit. Ha pedig nincs semmi értelme, úgy is jó, hiszen mi is mondogattuk egykor önfeledt boldogságban: antanténusz, szórakaténusz…

Antanténusz

Móra Kiadó, 2023.

Raj-Czefernek Léna

Címlapkép fotó: Raj-Czefernek Léna

Iratkozzon fel hírlevelünkre