Többé nem lehet a 666-os busszal a lengyelországi Helbe utazni

Lengyelországban megszűnik a 666-os buszjárat, amellyel Helbe lehetett utazni. A buszvonalat tömegesen kritizálták a sátánizmus népszerűsítése miatt, így úgy döntöttek, hogy megváltoztatják a buszjárat számát.

Az utasok 2006 óta minden nyáron a szezonálisan közlekedő 666-os busszal utazhattak Helbe. Kezdetben helyi turisztikai attrakció volt, majd országos mém lett belőle, és az Észak-Lengyelországba tömegesen látogató külföldi turistáknak köszönhetően népszerűsége az ország határain túlra is kiterjedt. Hel város amúgy a Hel-félsziget csücskében, a Balti-tenger partján található, és a buszvonal végállomása volt. Manapság Hel városát a műemlékei és a három oldalról tengerrel körülvett homokos strandja miatt látogatják. Itt található ugyanis a Balti-tenger partvidékének legmelegebb strandja.

666-os busz a pokolba

A 666-os járat népszerűségét egy szójátéknak és a vallási szimbolikának köszönhette. Általánosan elfogadott, hogy a három hatos a Sátán jele, az angol „hell” szó pedig poklot jelent.

A Premier Christian News szerint a legtöbb helyi lakosnak nem volt gondja a buszjárat számozásával, mivel a pokol lengyel szava a “pieklo”. A keresztény csoportok azonban bírálták a sorszámot, mivel a sátánizmus népszerűsítését látták benne. A busztársasághoz folyamatosan érkeztek a panaszok, még az országhatáron túlról is.

A PKS Gdynia autóbusz-üzemeltető vállalat az idei szezon előtt közleményben jelezte, hogy a vonal nevét 669-re változtatták. Hogy miért, arra hivatalos magyarázatot nem adtak, de Marcin Szwaczyk, a buszhálózat szóvivője a Trojmiasto lengyel lap kérdésére elmondta, hogy az új szám “kevésbé ellentmondásos és kevésbé feltűnő”.

Nem úgy, mint a turisztikai információkat tartalmazó, és a tengerparti paradicsomot bemutató egyik térségi oldal neve, a Go2Hel.pl, vagyis kisebb áthallással “menj a pokolba”.

Címlapkép: Buszjárat Helbe. Fotó: Twitter/Tanguy Baghdadi

Iratkozzon fel hírlevelünkre