Júliustól árplafont vezet be a kormány a villamos energiára

A rendkívül megemelkedett energiaárak komoly terheket jelentenek a magyar vállalkozásoknak, ezért minden eszközzel élni kell, ami lendületet vihet a gazdaságba. Ez volt az alapvető filozófia akkor is, amikor egy gazdaságvédelmi akciótervet fogadtak el – hangoztatta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a hétfői kormányinfón.

Mivel az egyik nagy probléma a vállalkozások számára az energiaár, azon belül is az áram ára, a vállalatok 80 százaléka rögzített áras szerződést kötött, amelynek az a következménye, hogy ezeknek a vállalkozásoknak az egyharmada jelenleg 320 euro/megawatt fölött árat fizet és ezzel együtt az átlag is 250 euro/megawatt fölött fizet.

Éppen ezért három területen – feldolgozóipar, szálláshely szolgáltatás, raktározás-szállítás – is árplafont vezetnek be, és a legmagasabb árat nettó 200 euro/megawattban állapítják meg. Ez az intézkedés több mint 5000 vállalkozásnak segít, és több mint 40 milliárd költségvetési kiadást jelent. Cserébe azt várják, hogy ezek a cégek növeljék a gyártási kapacitásaikat, és ne emeljék az árakat

– jelezte a miniszter. A második döntés, hogy 2023 augusztus elsejétől december 31-ig lehetővé teszik a SZÉP-kártyával való fizetést hideg élelmiszerekért is. Ezen felül lehetővé válik az is, hogy a munkáltatók a SZÉP-kártya keretet további kétszázezer forinttal emeljék.

A miniszter kiemelte: a gyógyszer-forgalmazókra vonatkozik a gazdasági akcióterv harmadik pontja. Július 1-jétől a 40 százalékos extraprofitadóból húsz százalékot leírhatnak, ha azt kutatásra fordítják. A gyógyszergyártóknál, ha kutatás-fejlesztésre fordítják az extraprofitadót, annak ötven százalékát leírhatják.

A címlapképen Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezetõ miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2023. május 11-én.
MTI/Kovács Tamás

Iratkozzon fel hírlevelünkre