Az orosz parlament betiltja a nemváltoztatást

Oroszországban szerdán megszavazták a műtét nélküli vagy sebészi nemváltás betiltását – számolt be róla a The Moscow Times. 

A Duma által első körben elfogadott törvényjavaslat értelmében a “személy nemének megváltoztatását célzó orvosi beavatkozások” illegálissá válnak. Emellett a “műtét nélküli nemváltoztatás nyilvántartásba vétele” is.

A szavazáson jelenlévő mind a 365 képviselő támogatta a törvényjavaslatot.

Az Avvenire című olasz lap szerint 2018 és 2023 között 2700 orosz változtatta meg hivatalosan a nemét.

A kormánypárti Egységes Oroszország képviselője, Pjotr Tolsztoj szerint a törvényjavaslat „gátat emel” a „nyugati családellenes ideológia behatolása ellen”. Az Ukrajnából hazatérő katonáknak olyan országot kell találniuk, amely jó irányba változott – közölte a Telegramon. Majd megjegyezte:

„Mindannyian egy új, szuverén, és a nyugati befolyástól mentes Oroszországért harcolunk.”

Az orosz tisztviselők és Vlagyimir Putyin elnök szerint is a nyugati liberális értékek, különösen a nemi és szexuális szabadság, mint egy idegen ideológia, amely Oroszország “hagyományos és szellemi értékeit” fenyegeti.

A Kommersant üzleti napilap a múlt hónapban az Állami Duma egyik forrására hivatkozva arról számolt be, hogy az orosz törvényhozókat aggasztja az egyre több olyan eset, amikor orosz férfiak “nemi átalakítási bizonyítványt használnak fel, hogy elkerüljék a katonai behívást” és az ukrajnai frontra küldést.

A nemváltoztatást tiltó törvényjavaslatnak most még át kell esnie az Állami Duma második és harmadik olvasatán, valamint a felsőházi Szövetségi Tanácsnak is jóvá kell hagynia, mielőtt Putyin aláírhatja a törvényt.

Iratkozzon fel hírlevelünkre