Jota nyitja a Katakomba keresztény könnyűzenei koncertsorozatát, üzent a rajongóknak

Andelic Jonathan, Jota ötéves korában kezdett zongorázni, később ének-zenetanár és karvezetés szakot végzett. 14 éves kora óta ír dalokat. Első, és egyik legismertebb, „Jézus, leborulok“ c. dalát – amelyet 15 évesen írt – országszerte éneklik gyülekezetekben, és az énekes liturgia szerves részét képzi. „Vágyom rád“ c. dalával, 2018-ban elnyerte a legjobb zene- és szövegírónak ítélt „Ez az a dal“ díjat.  Rendszeres fellépője és tanára a Debreceni Nyári Dicsőítő Iskolának. Előadóművészként szóló és zenekari produkciókban egyaránt szerepel.  Dalszövegeiben az élethez, mély emberi érzésekhez, hithez kapcsolódó élményeit osztja meg. Zenéjét leginkább a dinamikus pop, gospel és funky stílus jellemzi.

Amikor meghalljuk a neved, talán először az X-faktor ötödik szériája juthat eszünkbe, aztán A DAL 2021 és 2022 műsora, hiszen mindkét évben döntőbe jutottál. Azután szerepeltél a „Csináljuk a fesztivált” című műsorban a Duna TV-n. Ezek után hogy érzed, most milyen fázisban tart az életed, illetve a zenei pályafutásod? Mivel foglalkozol azóta, amióta nem láthattunk a képernyőn?

Jelenleg alkotói fázisban vagyok. Folyamatban van, hogy új, az eddigiektől kicsit eltérő dalaim jelenjenek meg. Közben elkezdtem egy képzést, ami az elmúlt fél évemet eléggé lekötötte, és ez így is marad a záróvizsgáig.

Idén is szeretnél zenei televíziós műsorban szerepelni vagy más prioritásaid vannak?

Egyelőre nem jött ilyen lehetőség, de ha jön, állok elébe! Nagyon élem a tévés pörgést, nyüzsgést.

Mit gondolsz a keresztény könnyűzene helyzetéről Magyarországon? Hol látod ebben a saját szerepedet?

Nekem kicsit nehéz ezt a „keresztény könnyűzene“ fogalmat megfognom. Mik a határai, keretei, mettől-meddig tart a keresztény könnyűzene – nem tudom, elég szubjektív dolgok ezek szerintem. Mindenesetre, hogyha azoknak a művésztársaimnak a zenéjéről kell beszéljek, akik számára az élet alapja Isten szeretete, azt tapasztalom, hogy egyre több igényes, jó gondolatokat és szövegeket leíró, és mondjuk úgy „versenyképes“ zene kerül a piacra.

Mikor várható tőled új dal, videóklip?

Pontosan nem tudom, de a terv az, hogy a közeljövőben.

Az elmúlt években leginkább az keresztény popzenei irány dominált nálad az új megjelenések tekintetében. Várható tőled esetleg új dicsőítő zene is ezek mellett? Egyszóval zeneileg milyen terveid vannak a következő néhány évre nézve?

A dics-sulival nemrég fejeztük be az új albumot, ami a tervek szerint hamarosan hallgatható lesz! Általában ezen a platformon jelennek és szólalnak meg a dicsőítő dalaim. Az idei albumon is lesz egy nóta, „Jó vagy“ címmel. Nagyon jó lett szerintem! Ezen felül az Omega Budapest gyülekezet zenei csapatával is tervben van egy saját dalokból álló album megjelentetése, amelynek én is társszerzője leszek. A saját projektjeimben most inkább életszagú dalokon, szövegeken dolgozom. Sokminden foglalkoztat – emberi kapcsolatok, működések, csalódások, sikerek, mély érzések, sebek, örömök, társadalmi és szubkulturális jelenségek, szóval tényleg sokat agyalok a dolgokon, és ezeket szeretném minél pontosabb, igazibb szavakba önteni.

Akik aktívan követnek téged feltűnhetett nekik, hogy túl vagy az első sikeres féléveden a TV2 Akadémia műsorvezető és szerkesztő riporter képzésén. Honnan jött az ötlet, ambíció, hogy műsorvezető legyél? Vannak komoly, konkrét terveid ezzel a közeljövőben?

Egy baráti beszélgetés kapcsán jött fel a gondolat. Engem régóta érdekel a televíziózás, és mocorog bennem a gondolat, hogy kipróbálnám magam a másik oldalon is, mint műsorvezető mondjuk. Aztán jött ez a lehetőség, felvételiztem, felvettek, és most megpróbálok visszafejlődni diák üzemmódba. Vannak konkrét terveim, és nagyon remélem, hogy a megfelelő, szükséges ajtók is kinyílnak előttem. Aztán meglátjuk.

Te leszel az első fellépője az idén nyáron induló Katakomba keresztény könnyűzenei koncertsorozatnak. Június 16-án lépsz színpadra. Milyen érzések vannak benned ezzel kapcsolatban?

Kihívásnak tartom. Nem volt még ilyen típusú klubkoncertem, így nagyon kíváncsian várom, hogy milyen lesz a vibe.

Szabad elárulni valamit a felállásról? Milyen lesz a színpadkép, milyen dalokkal készültök?

Mondjuk úgy, hogy klasszikus „Jota- dalok“ lesznek – ezért is vagyok izgatott, hogy hogyan működnek majd az olyan dalok, mint a „Jézus leborulok“ vagy a „Vágyom rád“. A többi legyen meglepetés!

Mit üzennél azoknak, akik érdeklődnek a koncert iránt?

Azt üzenem nekik, hogy jöjjenek el, és akkor izzadtan megölelgetem őket a koncert után!

 

(Czinke Máté)

A címlapkép forrása: Facebook/Jonathan Andelic – Jota

Iratkozzon fel hírlevelünkre