Magyar Levente: Magyarország igyekszik megadni mindazt a segítséget, amire az ukrán népnek szüksége van

Magyarország mind a saját területén, mind Ukrajnában igyekszik megadni azt a segítséget, amire az ukrán nép rászorul ebben a nehéz helyzetben – jelentette ki Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára csütörtökön a magyar-ukrán határ mellett fekvő Tiszasalamonban, ahol átadta az ukrán partnereknek azt a 34 helyközi autóbuszt, amelyet a Volánbusz Zrt. ajánlott fel a háborús károkat elszenvedett régiók számára.

Hozzátette, hogy Magyarország természetesen Kárpátalján van jelen a leginkább, de az utóbbi hónapokban jelenléte Ukrajna távolabbi vidékein is fokozódott.

Szavai szerint a háború napról napra újabb borzalmakat produkál, most pedig „a gátszakadás miatt humanitárius katasztrófa állt elő”.

Az ukrán nép barátjaként „folyamatosan készen kell állnunk arra, hogy mindig a legrugalmasabban, a leghatékonyabban és gyorsan tudjunk reagálni” – jelentette ki Magyar Levente.

Közölte, hogy ukrán partnerei, Julija Hrisina kormánypárti parlamenti képviselő, az ukrán Legfelsőbb Tanács Oktatási, Tudományos és Innovációs Bizottság felsőoktatási albizottságának elnöke és Viktor Mikita, Kárpátalja megye katonai közigazgatásának elnöke korábban jelezték, hogy a háborús károkat elszenvedett térségekben autóbuszokra van a legnagyobb szükség, ami a Herszon környéki gátszakadás miatt azóta még inkább fokozódott.

A magyar államtitkár azt kívánta Ukrajnának és az ukrán népnek, hogy „minél hamarabb olyan ügyekkel tudjunk foglalkozni, amelyek már nem a háborúhoz kapcsolódnak, de amíg tart a háború, természetesen a segítségre fókuszálunk”

– húzta alá. Hozzátette, hogy Lázár János építési és közlekedési miniszter azonnal reagált a felmerült igényre, és így a Volánbusz Zrt. közreműködésével rövid időn belül összeállt a most átadott támogatás.

A kahovkai vízerőmű gátjának lerombolása miatt kialakult ökológiai katasztrófa következményeinek elhárításába azonnal bekapcsolódott a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet. Lehel László elnök-igazgató elmondta, hogy az első húsztonnás segélyszállítmány már eljutott a térségbe, Az első napokban 50 millió forint értékben szállítanak humanitárius segélyt, amelynek tartalmát egyeztetik a helyi hatóságokkal.

Viktor Mikita megköszönte Magyarország újabb adományát, és aláhúzta, hogy a harcok által érintett területeken komoly károkat szenvedett a közlekedési infrastruktúra, azonban most Herszonra irányul a fő figyelem, ahol az áradás miatt több tízezer embert kell evakuálni.

A térségbe eredetileg négy járművet irányítottak volna, de a gátszakadás miatt át kell csoportosítani a buszokat.

Volodimir Csubirko, Kárpátalja megye tanácsának elnöke emlékeztetett arra, hogy Magyarország a háború első napjától segíti Ukrajnát. A jelenlegi nehéz helyzet ellenére Kárpátalján folytatódnak a közös fejlesztések, ezen belül befejezéséhez közeledik a makkosjánosi hulladékfeldolgozó üzem építése – emelte ki.

(MTI)

A címlapképen Pafféri Zoltán, a MÁV-Volán csoport vezérigazgatója, Julija Hrisina kormánypárti parlamenti képviselő, az ukrán Legfelsőbb Tanács Oktatási, Tudományos és Innovációs Bizottság felsőoktatási albizottságának elnöke, Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára, Viktor Mikita, Kárpátalja megye katonai közigazgatásának elnöke és Volodimir Csubirko, Kárpátalja megye tanácsának elnöke látható a Volánbusz Zrt. által a háborús károkat elszenvedett ukrajnai régiók számára felajánlott 34 helyközi autóbusz átadásán a kárpátaljai Tiszasalamonban 2023. június 8-án. Forrás: MTI/Nemes János

Iratkozzon fel hírlevelünkre