Megújult a demecseri görögkatolikus templom külseje

„Aki megvall engem az emberek előtt, én is megvallom Atyám előtt.”

Az ortodox kereszténységben a régi hagyományt követve a szentekre megemlékező mindenszentek vasárnap (görögül: Áγιων Πάντων, Agiōn Pantōn) a pünkösdöt követő első vasárnap. Az idei ünnep különleges alkalom volt, a négy évvel ezelőtti teljes belső megújulás után immár a templom kívülről is szebbé és korszerűbbé vált a festés és a szigetelés által, valamint a közösségi terem tetőszerkezete is megújult – számolt be róla hivatalos oldalán a Nyíregyházi Görögkatolikus Egyházmegye.

„Nekünk az Isten valami jobbat tervezett” (Zsid 11,40) – hallották az apostoli szakaszban a demecseri templomban mindenszentek vasárnapján azok, akik ünnepi Szent Liturgiára érkeztek: minden szentre emlékezve, egyúttal örülve és hálát adva az eredményekért, melyeket közös erővel és a kormány támogatásával értek el a parókián.

A külső felújítással együtt színes üvegablak került a toronyba is (ahogyan Kéken, az egyik filiában is), „mutatva az utat az arra járóknak” – fogalmazott Szabó Gábor esperes-parókus atya. Ez annál is inkább jelképes, mivel a templom helyén 80-90 évvel ezelőtt még tavacska állt, ahol kosárral fogták a halat, de – talán – isteni terv szerint itt ma már emberhalászok hirdetik az evangéliumot – utalt köszöntőjében a fiatal egyházközség történetére, melyet 1992-ben alapítottak, maga a templom pedig két évvel az előtt, 1990-ben épült fel.

Szabó Gábor esperes parókus. (Fotó: Nyíregyházi Egyházmegye/P. Tóth Nóra)

A hálaadó liturgián Szocska A. Ábel főpásztor szentelt vízzel hintette meg az épületet, vezette a szertartást és tanította a híveket, a hallott evangéliumi szakaszból emelve ki az egyik kulcsmondatot: „Mindazt, aki megvall engem az emberek előtt, én is megvallom Atyám előtt, aki a mennyekben van.” (Mt10,32)

Szocska A. Ábel görögkatolikus megyéspüspök. (Fotó: Nyíregyházi Egyházmegye/P. Tóth Nóra

A liturgián együtt imádkozott görögkatolikus testvéreivel a helyi római katolikus plébános, jelen voltak a település politikai, oktatási és szociális intézményeinek vezetői is.

Forrás, fotó: Nyíregyházi Egyházmegye

Iratkozzon fel hírlevelünkre