Hornung Ágnes: Gyermekek és család nélkül nincs ország, nincs nemzet

Gyermekek és család nélkül nincs ország, nincs nemzet – jelentette ki a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára szerdán egy új, négy csoportszobás bölcsőde alapkőletételi ünnepségén Karcagon.

Hornung Ágnes közölte: nem csupán az épületeknek, de a társadalomnak is vannak alapkövei, a kormány számára pedig fontos szempont, hogy a jövőt milyen alapra helyezi. Ezért jelenti a család a nemzet és minden további építkezés, fejlesztés alapkövét több mint egy évtizede Magyarországon – fogalmazott. Ez idő alatt kiépült egy olyan rendszer, amelyre az emberek mindig támaszkodhatnak – mondta az államtitkár, rámutatva arra, hogy a családbarát ország eszméjét Európában egyedülálló intézkedések fémjelzik, amelyek megóvása és továbbfejlesztése a cél. Példaként említette, hogy idéntől a 30 év alatti anyák mentesülnek a személyi jövedelemadó megfizetése és a diákhitel visszafizetése alól, a 25 év alatti fiataloknak pedig továbbra sem kell személyi jövedelemadót fizetniük.

Emellett a CSED 100 révén a kormány hozzájárul ahhoz, hogy minden kismama anyagilag is jobban járjon. Felidézte: 2014 óta több mint 200 milliárd forintot fordítottak bölcsődefejlesztésre, és 2010-hez képest közel megduplázódott a férőhelyek száma. A bölcsődei ellátást nyújtó települések száma és a bölcsődei szakemberek bére háromszorosára nőtt, továbbá négyszer több intézmény, illetve szolgáltatás működik országosan, mint a családbarát fordulat előtt. A több mint 700 millió forintból újonnan épülő karcagi bölcsődéhez a kormány 672 millió forinttal járul hozzá – közölte Hornung Ágnes, jelezve: a helyi önkormányzat 35 millió forint önrésszel egészíti ki a támogatást.

Szepesi Tibor, a város fideszes polgármestere kiemelte: az új bölcsőde a jövőt, a jövőbe vetett hitet jelképezi. Jelezte: az utóbbi időben számos helyi intézmény újult meg Karcagon, a most induló beruházás várhatóan 2024 tavaszára készül el. F. Kovács Sándor, a térség fideszes országgyűlési képviselője úgy fogalmazott: a település hosszú távon gondolkodik, ezért kiemelt figyelmet fordít a jövője szempontjából talán legfontosabbra, a gyermekek oktatására és nevelésére.

(MTI)

A címlapképen  Szepesi Tibor (Fidesz-KDNP) polgármester, Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára, Gerencsér Vilmos, az A.Four-Bau Kft. projektvezetője, Hubai Imre (Fidesz-KDNP), a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Közgyűlés elnöke és F. Kovács Sándor fideszes országgyűlési képviselő  az új karcagi bölcsőde alapkőletételi ünnepségén 2023. június 7-én. MTI/Rosta Tibor

Iratkozzon fel hírlevelünkre