Ferenc pápa: Felelősségünk van Isten előtt, hogy megvédjük a közös otthonunkat

A kórházba került Ferenc pápa a Környezetvédelmi Világnappal egy időben megrendezett Green&Blue (Zöld és Kék) Fesztivál szervezőivel és résztvevőivel találkozott még hétfőn. Hozzájuk intézett beszédében hangsúlyozta, hogy Isten előtti kötelességünk megvédeni a Földet, amely állandó támadásnak van kitéve az éghajlatváltozás pusztító hatásai miatt. Emiatt konkrét válaszra van szükség mindenki részéről – számol be róla a Vatican News.

„A klímaváltozás katasztrofális hatásai miatt Isten előtt számot kell adnunk” –  Ferenc pápa ezt hangsúlyozta június 5-én hétfőn a Vatikánban, amikor az ezen a napon ünnepelt Környezetvédelmi Világnappal egybeeső Green&Blue Fesztivál résztvevőihez és szervezőihez fordult beszédével. Felhívást intézett hozzájuk, hogy „ismerjük fel közös felelősségünket és tegyünk konkrét lépéseket bolygónk védelme érdekében”.

Az audiencián a pápa bátorította a környezetvédőket a teremtésvédelem iránti elkötelezettségükben. Felhívta a figyelmet a világot sújtó egyre hevesebb természeti katasztrófákra is, és arra buzdította a nemzetközi közösséget és minden jóakaratú embert, hogy vegyék ki részüket közös otthonunk megóvásából.

„A szakértők egyértelműen rámutatnak arra, hogy az ebben az évtizedben hozott döntések és tettek milyen hatással lesznek több ezer évre. Bővült a tudásunk arról, hogy cselekedeteink milyen hatással vannak közös otthonunkra és azokra, akik lakják és lakni fogják. Ez megnövelte Isten előtti felelősségérzetünket, aki ránk bízta a teremtett világ gondozását felebarátaink és a jövő nemzedékei javára.”

Noha a posztindusztriális, az ipari forradalom utáni korszak emberiségére „mint a történelem egyik legfelelőtlenebb közösségeként emlékezhetnek majd”, „reméljük, hogy a XXI. század elejének emberiségére úgy emlékeznek majd, mint amely nagylelkűen felvállalta súlyos felelősségét”. A klímaváltozás jelensége hangsúlyozottan emlékeztet bennünket a felelősségünkre, különösen a legszegényebbek és a legsérülékenyebbek iránt, akik a legkevésbé járulnak hozzá a jelenséghez, de a legtöbbet szenvednek tőle. „Ma szükséges, hogy az egész nemzetközi közösség prioritásként kezelje a kollegiális, szolidaritáson alapuló és előremutató lépések gyakorlatba ültetését, felismerve „az előttünk álló kihívás nagyságát, sürgősségét és szépségét” – hangsúlyozta a pápa.

Ferenc pápa beszéde végén megköszönte mindazt, amit a környezet védelme érdekében tesznek.

„Ne raboljuk el az új nemzedékektől a szebb jövő iránti reményt”

– kérte a Szentatya.

Forrás, fotó: Vatican News

Iratkozzon fel hírlevelünkre