FRISSÍTVE – Felrobbant egy gát Ukrajnában, órákon belül több települést elönthet az ár

Az ukrán hadsereg szerint az orosz erők robbantották fel a Nova Kahovka-i gátat.

Az ukrán fegyveres erők déli parancsnoksága kedden azt közölte, az orosz erők felrobbantották a dél-ukrajnai Herszon megyében lévő, jelenleg orosz ellenőrzés alatt álló Nova Kahovka víztározójának gátját a Dnyeper folyón. Vlagyimir Leontyjev, Nova Kahovka városnak az orosz hatóságok által kinevezett polgármestere az ukránokat vádolta a víztározóból táplálkozó vízerőmű elleni támadással.

Az ukrán parancsnokság a Facebookon azt írta, vizsgálják a pusztítás mértékét, valamint a kiömlő víz és az elöntött területek nagyságát. A víztározó látja el vízzel a zaporizzsjai atomerőművet is.

Olekszandr Prokugyin, Herszon megye kormányzója a Telegramon bejelentette, hogy a vízszint vélhetően néhány órán belül „kritikus szintet” ér el, és hozzátette, hogy megkezdték az evakuálást a környékről. Hozzátette, hogy a veszélyeztetett zónában mintegy 16 ezer ember él.

Prokugyin az orosz hadsereget vádolta a robbantással, melyet háborús bűncselekménynek nevezett.

Denisz Smihal ukrán belügyminiszter azt mondta, mintegy 80 települést fenyeget árvíz.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök rendkívüli ülést hív össze a felrobbantott gát ügyében – jelentette be a Twitteren Olekszij Danyilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács titkára.

„A Nova Kahovka-i gát elpusztítása bizonyítja, hogy az orosz erőket Ukrajna egész területéről ki kell űzni” – fogalmazott Zelenszkij.

Andrij Jermak, az ukrán elnöki iroda vezetője súlyos környezeti pusztításnak nevezte a gát tönkretételét, és a Telegramon közzétett üzenetében azt is kiemelte: Oroszország műveletei a gát közelében lévő zaporizzsjai atomerőművet is veszélyeztetik.

Hozzátette: mindent megtesznek a környéken élők biztonságáért.

Az Enerhoatom ukrán állami atomenergetikai vállalat szintén azt közölte, hogy a gát lerombolása veszélyt jelent az erőműre nézve, ám kiemelte: a helyzetet ellenőrzés alatt tartják, a hűtővíztároló jelenleg tele van.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) közleményt adott ki, melyben – a TASZSZ orosz hírügynökség beszámolója szerint – azt tudatta, hogy a létesítmény „nincs közvetlen veszélyben”.

A kahovkai vízerőművet üzemeltető vállalat azt közölte, hogy a támadás nyomán az erőmű teljesen tönkrement, és nem is lehet helyreállítani.

A gátat ért támadás hírét Nova Kahovka Moszkva által beiktatott polgármestere, Vlagyimir Leontyjev is megerősítette, de az orosz állami televíziónak adott interjújában ő azt mondta, hogy a gátat ukrán támadás pusztította el. Nova Kahovka egy részét biztonsági okokból leválasztották az áramellátásról – tette hozzá.

A RIA orosz hírügynökség arról is idézte Leontyjevet, hogy az áradások Herszon 14 települését, összesen mintegy 22 ezer embert fenyegetnek.

A város vezetősége egyúttal tudatta, hogy a gát összeomlása miatt az Észak-Krími-csatornán keresztül biztosított édesvízellátás nem került veszélybe.

Az oroszok szerint az ukránok robbantottak. Vlagyimir Leontyjev polgármester kijelentette: sértetlen a kahovkai vízerőmű tározójának gátja.

A Nova Kahovka-i vízerőművet ellátó víztározó gátja sértetlen, nem történt katasztrófa, magának az erőműnek egy része azonban megsemmisült ukrán találatok következtében – jelentette ki Vlagyimir Leontyjev, Nova Kahovka városnak az orosz hatóságok által kinevezett polgármestere kedden a Szolovjov Live médiacsatornán.

Leontyjev elmondta, hogy a vízerőmű felső része belövések következtében megsemmisült. A polgármester úgy ítélte meg, hogy a városban nincs szükség evakuálásra.

„Hajnali kettőkor több találat érte a vízerőmű felső részét, ahol a zsilipek vannak, ahol közvetlenül a kapucsapok vannak, az a rész megsemmisült” – mondta Leonytjev a RIA Novosztyi hírügynökségnek.

A létesítmény megsérülése orosz hírügynökségek szerint fennakadásokat okozhat a 2014-ben elcsatolt Krím félsziget vízellátásában és a zaporizzsjai nukleáris erőmű működésében.

A felrobbant Nova-Kahovkai gát. (Forrás: Képernyőkép/Twitter/Jack Straw)

Andrej Alekszejenko, Herszon megye orosz ellenőrzés alatt álló részének kormányfője a Telegramon azt írta, hogy a Dnyeper folyó part menti területein a helyzetet a hatóságok kézben tartják. Leszögezte, hogy az emberek életét nem fenyegeti veszély, a rendkívüli helyzetek minisztériumának munkatársai ellenőrzik a folyó vízszintjét. Hozzátette, hogy

szükség esetén a hatóságok készen állnak a folyóparti falvak lakóinak evakuálására, és buszokat készítettek elő.

A kahovkai a többlépcsős Dnyeper vízerőmű-rendszer hatodik, alsó és utolsó foka. Az erőmű Nova Kahovkától 5 kilométerre található. Az RBK orosz gazdasági lap szerint május 7-én a erőműnél ellenőrzött vízlebocsátásba kezdtek, hogy elkerüljék a gátszakadást. A víztározó Herszon és Zaporizzsja megye orosz megszállás alá került részén, valamint az ukrán ellenőrzés alatt maradt Dnyipropetrovszk megye területén található.

(MTI)

Címlapkép: Képernyőkép/Google térkép

Iratkozzon fel hírlevelünkre