A klímasemlegesség nem a gazdag országok hóbortja

Harmadik alkalommal került megrendezésre a Green Policy Center és a Cambridge Econometrics a „Klímasemleges Magyarország 2050” című konferenciája.

Huszár András a Green Policy Center társigazgatója nyitóbeszédében szólt arról, hogy a klímasemlegességi konferencia célja, hogy minden évben emlékeztesse a fogyasztókat és a döntéshozókat arra, hogy van magyar klímasemlegességi cél. Ez a 2050-es cél azonban nem azt jelenti, hogy ne csináljunk semmit, mert még van időnk, hanem éppen azt mutatja, hogy már most cselekedni kell, ha szeretnénk elérni a klímasemlegességi célokat.

Huszár András kiemelte, hogy a konferencia célja a mítoszrombolás. Rávilágított arra, hogy a klímasemlegesség elérése részben kommunikációs kihívás is.

Ismerjük a problémákat, de a folyamatok nem jó ütemben történnek. Érthető-e a probléma? Elmondható-e? A Zöld üzenetek mennyire érthetőek? –  tette fel a kérdéseket a Green Policy Center igazgatója.

Huszár András hozzátette, hogy a döntés nagysága abban is áll, hogy a fenntartható működés tervezetten fog megvalósulni, vagy természeti katasztrófák és válságok árán. Hangsúlyozta: kontrollált átállásra van szükség, ehhez viszont átfogó társadalmi és politikai akarat kell. Ehhez viszont le kell rombolni a klímaváltozással kapcsolatos mítoszokat. Majd hozzátette:

A  klímasemlegesség nem a gazdag országok hóbortja.

A műhelykonferencián a résztvevők a klímasemlegesség legfontosabb kérdéseit vették át.

Címlapkép: Vasarnap.hu, Tóth Gábor

Iratkozzon fel hírlevelünkre