Minden idők legnagyobb gyakorlatát hajtotta végre a magyar légierő – VIDEÓ

Hosszú ideje először a Magyar Honvédség minden repülőeszköze a levegőben volt a május 23–25. között lezajlott Kék Villám 2023/2 gyakorlaton – számolt be róla a Magyar Honvédség. 

A Magyar Légierő minden fegyverneme, alakulata megmozdult, a vezetési elemek, a készenléti szolgálatok, a katonai szervezetek repülő-, helikopter és légvédelmi rakétacsapatai komplex és valós feladat végrehajtásukkal demonstrálták a légierő jelenlegi képességeit.

A fiktív szcenárió szerint a gyakorlat kijelölt állománya a légvédelmet, a légtérszuverenitás megőrzését, valamint a területi integritást biztosító szárazföldi erők támogatását gyakorolták. A minden képességet egy időben és teljes spektrumban felvonultató kiképzés során – a repülőeszközök mellett – a logisztikát és támogató elemeiket is bevonták a feladatok végrehajtásába.

A gyakorlat során különböző típusú légi műveleti – úgy mint légtérrendészeti, légvédelmi, közvetlen tűztámogatási, kutatás-mentési és polgári kimenekítési – feladatok is gyakoroltak, melyet a Magyar Honvédség légi vezetés-irányítás rendszere folyamatosan felügyelt.

Forrás és fotó: honvedelem.hu

Iratkozzon fel hírlevelünkre