Kaszab Zoltán: Nem, nem állunk háborúban senkivel!

Háborúban állunk Oroszországgal – legalábbis Budapest főpolgármestere szerint. Karácsony Gergelynek ez nem holmi elszólása volt, hanem egy tudatos kijelentés a részéről. Egy olyan kijelentés, amelynek messze ható következményei is lehetnének.

Érdemes pontosan felidézni, hogy mi is történt múlt szerdán az ATV stúdiójában, amikor Karácsony Gergely egy újabb nem teljesített választási ígéretét próbálta éppen másra fogni. A téma az volt, hogy miért nem klimatizáltak még mindig a 3-as metró szerelvényeit, holott ezt már a 2019-es kampányban megígérte. Ekkora hangzott el az ominózus mondat, amelyet érdemes szó szerint idézni:

„ (…) háborúban állunk azzal az országgal, amelyik beszállítója volt ennek a metrókocsi-beszerzésnek.”

Amikor a műsorvezető közbevetette, hogy Magyarország nem áll háborúban senkivel, a főpolgármester nyomatékosította szavait és így fogalmazott: „én azt gondolom, hogy de!” Karácsony Gergely tehát nem botlott, nem kiforgatják a szavait, hanem tudatosan kijelentette, hogy Magyarország háborúban áll Oroszországgal. És ezt nem egy útszéli kocsmában tette magánemberként, hanem Magyarország fővárosának vezetőjeként, az egyik legfontosabb közhatalom birtokosaként egy élő tévéműsorban! 

Egy olyan helyzetben, amikor minden szónak súlya van, mert tényleg nem tudni, hogy mi az, amivel ez a konfliktus eszkalálódhat.

Ennél meggondolatlanabb szavakat ebben a pillanatban nem nagyon hallhattunk volna magyar politikustól. Mert mi történne, ha Magyarország tényleg háborúban állna Oroszországgal? Az gyakorlatilag a következő világháborút jelentené. Hazánk NATO tagságából adódóan ugyanis az, amiről Karácsony Gergely beszél, valójában egy NATO és Oroszország közötti háború lenne. Az Észak-Atlanti Szövetség 5-ös cikkelye ugyanis a kollektív védelemről szól, vagyis ha az egyik tagot megtámadják, az összes többi a segítségére siet. 

Persze tudjuk, hogy butaság, amit Karácsony Gergely mond, de a lehető legveszélyesebb butaság.

És képzeljük el, ha 2022 tavaszán nem úgy alakult volna a választási eredmény, mint ahogyan, és Karácsony mindezt a Márki-Zay kormány egyik minisztereként mondja! Ez is tökéletesen megmutatja, hogy a baloldal mennyire alkalmatlan arra, amire vállalkozott és amit azóta is szeretne elérni, vagyis a kormányzást. 

Karácsony motivációja ugyanakkor valahol érthető is. Az elmúlt hónapokban a baloldal politikusai annyiszor álltak ki az Ukrajnába történő fegyverszállítások mellett és annyiszor kritizálták a kormány békepárti álláspontját, hogy mára nehéz kitűnni a tömegből, muszáj minél erősebbeket mondani. Ugyanakkor

a baloldal jobban tenné, ha visszafogná magát.

Mert a szavaknak teremtő ereje van, pláne egy ennyire kiélezett helyzetben. És nem Karácsony az első politikus, aki ilyet mond. Annalena Baerbock német külügyminiszter már egy januári megszólalásában úgy fogalmazott, hogy az Európai Unió háborúban áll Oroszországgal. Pontosan ez az a háborús pszichózis, amelyben a nyugat szenved és amelyről Orbán Viktor miniszterelnök már hónapokkal ezelőtt a Türk Tanács ülésén beszélt. És ilyenkor van óriási szerepe az olyan józan hangoknak, mint a magyar kormányfőé. Ha ugyanis a feszültség tovább éleződik a két blokk között, annak beláthatatlan következményei lehetnek. Éppen ezért jelentenek óriási veszélyt az olyan kijelentések, mint amilyen Karácsony Gergely tett.

A címlapképen Karácsony Gergely főpolgármester nyilatkozik a sajtónak a Városházán 2022. május 25-én. Forrás: MTI/Bruzák Noémi

Iratkozzon fel hírlevelünkre