Rejtély Wilhelmina nővér holtteste körül: „Valami különleges dolog történik”

A 2019-ben elhunyt Wilhelmina Lancaster nővér, bencés apáca által alapított közösség, a Mária, az Apostolok Királynője nővérei május 18-án kiásták a 95 éves afroamerikai nő koporsóját, az amerikai Missouri állambeli Gowerben található vidéki kolostor területén lévő temetőből, hogy földi maradványait a végső nyughelyére, a kápolnába helyezzék át. Azonban azt vették észre, hogy a test sértetlen állapotban maradt meg, még négy évvel a temetés után is.

A helyi ordinárius, Vann Johnston, a Kansas City-St. Joseph egyházmegye püspöke hétfőn ellátogatott a kolostorba, hogy megnézze Wilhelmina nővér maradványait. Johnston, aki a római egyházi hatóságokkal már egyeztetett a helyzetről, még aznap közleményt adott ki, amelyben azt írta, hogy „alapos vizsgálatra” van szükség, hogy megválaszolják a holttest állapota által felvetett „fontos kérdéseket”.

Jack Klein, a Missouri állambeli Gowerben található Hixson-Klein temetkezési vállalat tulajdonosa, aki elmondta, hogy jelen volt Wilhelmina nővér temetésénél. Felidézte, hogy a testet nem balzsamozták be, és semmilyen olyan intézkedést nem tettek, amellyel megóvták volna az apáca földi maradványait.  

Arról is beszámoltak, hogy holttestet a napokban kiállították, hogy a zarándokok meglátogathassák, és azt vették észre, hogy egyáltalán nincs bűzös szaga, ahogy annak egy bomlásnak indult testnél lennie kéne.

 

A hivatalos értékelés még várat magára, és akár éveket is igénybe vehet, mire értékelés születik. Ráadásul az egyházmegye szóvivője, Ashlie Hand elmondta, hogy az egyházmegye nem ismer semmilyen konkrét egyházi irányelvet arra vonatkozóan, hogy hogyan kell egy ilyen vizsgálatot lefolytatni.

A nővérek terve szerint Wilhelmina holttestét egy üvegvitribe helyezik, hogy a zarándokok is megtekinthessék, ugyanis már most több ezren érkeztek a kolostorba. Ennek kapcsán Hand elmondta, hogy „Wilhelmina Lancaster nővér maradványainak állapota érthető módon széles körű érdeklődést váltott ki, és fontos kérdéseket vetett fel. Ugyanakkor fontos, hogy megvédjük Wilhelmina nővér földi maradványainak sértetlenségét, hogy lehetővé tegyük az alapos vizsgálatot”.

„Arra kérek minden hívőt, hogy a vizsgálat ideje alatt továbbra is imádkozzanak Isten akaratáért Mária, az Apostolok Királynője bencéseinek életében; minden női szerzetesért; és minden megkereszteltért a szentségre való közös hivatásunkban, az Úrba vetett reménységgel és bizalommal”.

Forrás: Catholic News Agency

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre