Együtt fesztiváloztak a reformátusok Debrecenben

Idén második alkalommal rendezték meg május 18–21. között a Debreceni Református Napokat, ahol gyerekprogramok, koncertek, egyháztáji vásár, főzőverseny, vetélkedők, szabadtéri istentisztelet várta az érdeklődőket. 

Bíró-Polgár Mariann szervező a Református.hu kérdésére elmondta, az egész fesztivál ötlete onnan indult, hogy egy találkozási lehetőséget akartak teremteni mindazoknak, akik a református egyház keretein belül élik a mindennapjaikat, ehhez a közösséghez tartoznak vagy ide szeretnének tartozni. A szervező elárulta, ugyan a református gyülekezetek álltak középpontban, de bárki részt vehetett a programokon. Hozzátette, a színpadi programokat is úgy állították össze, hogy az minden korosztálynak érdekes lehessen.

Bárdosi Ildikó népdalénekes népi vonatkozású zsoltárénekekkel érkezett, ő inkább az idősebb generációt szólította meg, az Első Lépés dicsőítő zenekar pedig a fiatalabbak kedvence. Csütörtökön egészen egyedülálló templomi koncerttel kezdődött a rendezvény: a Pál apostol levelei alapján készült koncertműsorban közreműködött Gryllus Dániel, Szirtes Edina Mókus, Ferenczi György és a Pesti Rackák is. A szombati szabadtéri istentiszteletet követően pedig a Magyar Örökség-díjas Credo együttes látogatott el hozzánk Kárpátaljáról

– sorolta a fellépőket Bíró-Polgár Mariann. A szervező leszögezte, a Debreceni Református Napoknál is hasonló volt az alapkoncepció mint a Virágvasárnap vagy a helyi adventi eseménysorozat: a cél, hogy ami a templom falai között megvalósul, azt vigyük közelebb az emberekhez, hogy aki egyébként nem jár templomba, az is átélhessen valamit belőle – fejtette ki. Az esemény csúcspontja az úrvacsorás istentisztelet volt, ahol a megye összes lelkésze szolgált, ki a liturgiában, ki pedig az úrvacsoraosztásban. Csütörtökön a mennybemenetel ünnepével, Fekete Károly püspök nagytemplomi igehirdetésével kezdődött és a konfirmáció vasárnapjával zárult a rendezvény.

Van egy kedvenc idézetem Lázár Ervintől: „Nagyon sok szeretet, nagyon sok jó cselekedet, nagyon sok hasznos munka át fogja alakítani a világot, a mainál magasabb rendűvé.” A Debreceni Református Napokban is nagyon sok szeretet és jó cselekedet lakozik, amit reményeim szerint éreztek azok, akik részt vettek a programokon.

– foglalta össze a rendezvényt a szervező. 

Forrás: Reformatus.hu

A címlapkép forrása: Facebook/Debrecen-Nagytemplomi Református Gyülekezet

Iratkozzon fel hírlevelünkre