Kulturális kuriózum – kiállítják a Tihanyi alapítólevelet

Időszaki kiállítás keretében, június 15. és augusztus 31. között kerül a nagyközönség elé 1055-ös aláírásának eredeti helyén, a Tihanyi Bencés Apátsági Múzeumban a magyarság egyik legkorábbról fennmaradt írásos nyelvemléke, a tihanyi apátság alapítólevele.

„Apátságunk alapítólevele része az általános és középiskolai tananyagnak, így minden magyar gyermek számára korán ismertté válik, hogy benne olvashatóak az első leírt magyar szavak. De számunkra, tihanyi bencések számára ez az oklevél nem csupán nyelvünk első emlékének őrzője, sokkal inkább gyökereink szimbóluma, ezeréves otthonunk letéteményese, ezen túl pedig páratlan történeti forrás azokról az időkről, amikor az első bencés szerzetesek megtelepedtek a Balaton fölé magasodó sziklán. Célunk, hogy a Pannonhalmán oly gondosan őrzött alapítólevél minden, 2023 nyarán apátságunkba látogató számára hagyományaink ezeréves folytonosságát hirdesse” – olvashatjuk az apátság hivatalos oldalán.

2023-ban Veszprém Európa Kulturális Fővárosa, így az apátság a kiállításaihoz kapcsolódó tematikus rendezvényekkel, kiállításokkal is be tud kapcsolódni a jeles év gazdag programkínálatába.

Forrás és fotó: Tihanyi Bencés Apátság

Iratkozzon fel hírlevelünkre