Templomok a Balaton körül, ha már meguntad a strandolást

Szinte minden Balatonra érkező turistának első dolga csobbanni egyet a magyar tengerben. Szerencsére nagyon sokszínű a választék, így azoknak is számos programlehetőséget nyújt a térség, akik inkább felfedeznék a környék látnivalóit. Kilátók, várak, borászatok és templomok veszik körbe a Balatont, mi az utóbbiakból gyűjtöttünk párat azoknak, akik nyaralás közben is szeretnének közel maradni a keresztény kultúrához.

Kerektemplom – Balatonfüred

A füredi „Savanyóvízhez” járó vendégek már a XVIII. század ötvenes éveitől kezdve kérték, hogy legyen a fürdőtelepen egy kápolna. A görögkereszt alaprajzú épületet 1841-ben kezdték építeni, Frumann Antal győri építész tervei alapján. A templom klasszicista stílusban, a római Pantheon mintájára épült, építészi előzménye valószínűleg az esztergomi Szent Anna plébániatemplom volt.

Forrás: tihanyiapatsag.hu

Forrás: tihanyiapatsag.hu

Kék és Vörös kápolna – Balatonboglár

A Temető dombon kialakított Szent Erzsébetről elnevezett park összeköti a legendás képzőművészeti tárlatoknak helyet adó két  neogótikus kápolnát, a Vöröset és a Kéket, melyekben már hosszú ideje nem tartanak istentiszteleti szertartásokat azonban annál érdemesebb a látvány miatt ellátogatni. A kápolnához közel vörös homokkő fallal jelzik a teljesen föld alá került 13. században épült templom romjait, középen az oltárt jelképező Árpád-kori kővel. A Vörös kápolna előtti, levendula és rózsa bokrok övezte amfiteátrumban színházi előadásokat tartanak.

Sümegi plébániatemplom

Szerény külseje ellenére a sümegi Urunk Mennybemenetele Plébániatemplom őrzi a barokk festészet egyik világhírű freskóegyüttesét, amit a városi szóbeszéd szerint az ideérkező neveztek el a „magyarok sixtusi kápolnájának”. Nem túlzás az elnevezés, ugyanis Franz Anton Maulbertsch festményei az egész falfelületet beborítva meséli el egyetlen képként a napkeleti bölcsek látogatását és az első pünkösd közötti eseményeket. Kiemelendő még a főoltár mögötti falkép is, amelyen az apostolok egyike „kihajol” a festményből, hogy jobban lássa Krisztus mennybemenetelét.

Szent Imre bazalttemplom- Badacsonytomaj

Sokan nem tudják, de Európában mindössze két bazaltból épült templomról van tudomásunk. Ezek egyike itt van Magyarországon, pontosabban Badacsonytomajon. A neoromán stílusú, kéttornyú bazalttemplom még 1931-ben építették, falai és boltozatai is a vulkanikus kőzetű bazaltból készültek. Érdekesség, hogy Közép-Európa egyetlen bazaltból épült kéttornyú temploma.

Forrás: badacsony.com

Forrás: badacsony.com

Sólyi fogadalmi templom

A sólyi templom az ország legrégebbi falusi temploma. Na de miért fogadalmi? A legenda szerint Szent István emeltette fogadalomból, és itt őrizte a fiatal Vajk herceget kísérete, amíg ő Koppánnyal vívta csatáját. A templomot egy mocsaras, zsombékos helyre építették a szokásos dombtető helyett, ami megmagyarázza miért lehetett jobb búvóhely a gyermek számára, illetve egy 2009-es ásatás eredményei is azt igazolják, hogy a legenda igaznak bizonyulhat. A sólyi templommal összefüggésbe hozható legkorábbi írott forrás a veszprémi püspökség alapítólevelének 1257-es átírásában található, mely szerint az oklevél kiadására 1009-ben Sool birtokon Szent István vértanú kápolnájánál került sor. 

Szent László Nemzeti Emlékhely – Somogyvár

Szent László király 1091-ben alapította a somogyvári bencés monostort a Kupavárhegyen,  Koppány vezér egykori birtokán. A hatalmas épületegyüttest nem kímélték az évszázadok, napjainkra már csak romok bizonyítják mi állott itt régebben, ugyanis az apátságról írott források is jórészt elvesztek. A megmaradt feljegyzések alapján mégis magunk elé tudjuk képzelni az egykori épületeket: a legfrissebb tudományos eredmények interaktív bemutatásával ehhez igyekszik az érdeklődőknek kiindulópontot nyújtani a somogyvári látogatóközpont.

Forrás: Fazekas Kiara Barbara/Vasarnap.hu

Forrás: Fazekas Kiara Barbara/Vasarnap.hu

Tihanyi Bencés Apátság

A Tihanyi Bencés Apátság hazánk egyik legikonikusabb és leglátogatottabb épülete. A monostor alapító oklevele a legrégebbi, eredeti formájában fennmaradt magyar nyelvű szórványemlék. Latin nyelvű szövegében magyar szavakat, kifejezéseket is találunk:”feheruuaru rea meneh hodu utu rea” (Fehérvárra menő hadi útra). Nem csak az apátsághoz tartozó barokk stílusú templom az egyetlen érdekesség, hanem egy olyan interaktív kiállítást is megszemlélhetnek a látogatók a közel ezer éves falak közt, amely a királyi kriptától a játékos feladatokkal színesített pinceszintig vezet. 

A címlapképen a Tihanyi Bencés Apátság. Forrás: tihanyiapatsag.hu

Iratkozzon fel hírlevelünkre