Kaszab Zoltán: Kecskére a káposztát – a magyar költségvetést ellenőrzi az Európai Parlament

K_EPA20211019055.jpg

Három napig Magyarországon tartózkodott az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottságának delegációja, a hivatalos megfogalmazás szerint azért, hogy az Uniós költségvetés ügyében tájékozódjon. Állításuk szerint ugyanis az Európai Bizottságtól olyan jelzések érkeztek, amelyek manipulált közbeszerzési eljárásokról és a támogatások odaítéléséhez fűződő korrupcióról szóltak. A látogatást figyelve a Tanú című film klasszikus jelenete ugrik be: “Virág elvtárs, ez már az ítélet.”

Főleg, ha megnézzük a delegáció tagjait, akik között megtaláljuk azt a Daniel Freundot, aki nemrég egy bejegyzésében lényegében elismerte, hogy a kormány politikai alapon nem kap pénzt Brüsszelből. Persze ha a magyar kabinet gyalázásáról van szó, bármikor nyugodtan számíthatunk Daniel Freundra, hiszen szinte naponta tesz közzé hazánkat becsmérlő bejegyzést és amikor csak tud, találkozik a magyar baloldal ismert figuráival. 

Igaz, csak megfigyelőként, de tagja a Budapestre érkező delegációnak két magyar EP-képviselő is, a Momentumos Cseh Katalin és a DK-s Rónia Sándor, akik büszkén vállalják szerepüket a “nagy színjátékban”. 

Merthogy itt valójában egy óriási színjátékról van szó.

A testület a pénzek ellenőrzése céljából jön Magyarországra, mert – mint fogalmaznak – nekik az a kötelességük, hogy az Uniós források eljussanak a megfelelő helyekre. És szerintük mi a legmegfelelőbb módja, hogy erről tájékozódjanak? Hát persze, hogy az, ha ellenzéki újságírókat, NGO-kat és Karácsony Gergelyt, Budapest főpolgármesterét keresik fel. Az egyoldalúságot pedig mi sem mutatja jobban, hogy konzervatív civilekkel eszük ágában sem volt találkozni – ahogyan arra a Civil Összefogás Fórum felhívta a figyelmet.

Persze a programjukban szerepelt egy találkozó Navracsics Tiborral és néhány, az Uniós források elosztásában szerepet játszó hatósággal, valamint az Országgyűlés illetékes bizottságaival. Ahogyan azonban arról Bánki Erik, a Költségvetési Bizottság Fideszes elnöke beszámolt,

a delegáció tagjait egyáltalán nem érdekelték a tények, ehelyett csak tévhiteket és méltatlan támadásokat fogalmaztak meg.

Vagyis továbbra sem a valósággal foglalkoznak, hanem csak azzal, hogy újabb alapot szolgáltassanak Magyarország megbüntetésére. Mert ne legyenek kétségeink: amint a delegáció visszaér Brüsszelbe, ismét leírják a rendszerszintű korrupcióról és a jogállamiság felszámolásáról szóló, már unásig emlegetett frázisaikat. Csakhogy ez ismét alapot ad majd arra például az Európai Bizottságnak, hogy egyértelműen politikai alapon forrásokat tartson vissza Magyarországtól. Évek óta így működik ez a hálózat és ami még borzasztóbb, hogy ehhez most is asszisztál két magyar politikus is.

A másik probléma, hogy mindezt az Európai Parlament teljesen hiteltelenül teszi.

Milyen jogon ellenőrzi bármely országnak a költségvetését, pláne a korrupció elleni küzdelmét egy olyan testület, amelynek alelnöke azért ül házi őrizetben, mert másfél millió euró kenőpénzt találtak nála egy bőröndben?

Egy olyan testület tagjai vizsgálják a magyar korrupciót, amely testület más tagjainak harmadik országok fizettek nem kevés pénzt azért, hogy az érdekeiket érvényesítsék az Európai Parlamentben. Ráadásul maga az EP ezt tétlenül nézte és végül a belga hatóságok voltak azok, amelyek léptek. Sőt, az Európai Parlament azóta is csak látszatintézkedéseket fogadott el az átláthatóság növelése és az intézményesült korrupció visszaszorítása érdekében. Eva Kaili, a letartóztatott alelnök pedig mintha mi sem történt volna, készül vissza munkahelyére. A kedves Magyarországot vizsgáló politikusoknak tehát nem ártana először a saját házuk táján söprögetniük és ha majd ott mindent rendben találnak, akkor célkeresztjükbe állítani más országokat.

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre