Nagy János: ha születnek magyar gyerekek, akkor van magyar jövő

Ha van magyar gyermek, akkor van magyar jövő – mondta a Miniszterelnöki Irodát vezető államtitkár szombaton a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Fényeslitkén. Nagy János a település új bölcsődéjének átadási ünnepségén arról beszélt, az intézménynek szimbolikus jelentősége van, egyrészt megmutatja a kormányzat szándékait a hazai családpolitika tekintetében, másrészt segíti a munkaalapú társadalom létrehozását.

Az államtitkár emlékeztetett, a kabinet 2010 óta számtalan intézkedéssel, például a családi adózással, a babaváró programmal, a családi otthonteremtési kedvezménnyel, a nagycsaládosok támogatásával, a gyed extrával, az Erzsébet-táborok létrehozásával és az ingyenes étkezés bevezetésével segítette a családokat. Ez a bölcsőde azt is lehetővé teszi, hogy a szülők nyugodtan dolgozhassanak, így a családbarát ország építése mellett a munkaaalapú társadalom létrehozásában is segítséget nyújt – mondta Nagy János, jelentős különbségnek nevezve, hogy 2010 óta nem segélyt osztanak, hanem munkát adnak az állástalanoknak. Az ünnepségen az államtitkár a fényeslitkeiekhez szólva azt mondta, az itt élők példát mutatnak a magyar kormánynak azzal: ha van jó szándék, kiváló összefogás és szorgalmas munka, akkor semmi sem lehetetlen.

Nehéz időszak előtt állunk, a háborús fenyegetettség árnyékában, a szankciós infláció nyomása alatt és állandó energiaválságban. Ilyenkor minden egyes beruházás és fejlesztés olyan ünnep, amelyet illő és üdvös megünnepelni

– fogalmazott. Nagy János megerősítette, a magyarok a Kelet és a Nyugat együttműködésében érdekeltek, abban, hogy ez a térség ne valaminek a széle, hanem valaminek a közepe legyen. Nem először fordul elő, hogy Kelet és Nyugat elzárkózik, és háborút vív egymással, Magyarország kormánya azonban mindent meg fog tenni, hogy hazánk kimaradjon a háborúból – jelentette ki az államtitkár. Az eseményen Seszták Miklós, a térség fideszes országgyűlési képviselője azt mondta, az utóbbi években nagy fejlődésen ment keresztül Fényeslitke, a községet nem véletlenül emlegetik évek óta “bezzeg” faluként a térségben. Mártha Mihály Tibor, Fényeslitke független polgármestere a bölcsődei beruházást ismertetve elmondta, a kétcsoportos, huszonnégy gyermekről gondoskodó intézmény a Pénzügyminisztérium 314 millió forint támogatásával és a település mintegy 35 millió forintos forrásából épült fel.

(MTI)

A címlapképen Nagy János, a Miniszterelnöki Kabinetiroda miniszterelnöki irodát vezetõ államtitkára beszédet mond a megújult alcsútdobozi református templomért és gyülekezeti házért tartott hálaadó istentiszteleten 2023. április 30-án.
MTI/Kovács Attila

Iratkozzon fel hírlevelünkre