Óriási a készültség Zelenszkij vatikáni látogatása miatt

Rendkívüli biztosági intézkedések léptek életbe szombaton Rómában Volodimir Zelenszkij ukrán elnök látogatása miatt, aki az olasz vezetőkkel folytatandó megbeszélései után a Vatikánban a háború kirobbanása óta először találkozik Ferenc pápával.

Az ukrán elnök repülőgépe a Ciampino-katonai repülőtérre érkezik, ahol a kormány nevében Antonio Tajani miniszterelnök-helyettes, külügyminiszter fogadja Volodimir Zelenszkijt. Sergio Mattarella államfő a Quirinale-elnöki palotában várja az ukrán elnököt, aki azt követően Giorgia Meloni miniszterelnökkel tart megbeszélést, amit a kormánypalota előzetes információi szerint sajtónyilatkozat követ majd. Giorgia Meloni február 21-én járt Kijevben. A római kormány április 26-án újjáépítési konferenciát rendezett Rómában ukrajnai és olasz vállalatok részvételével. A Meloni és Zelenszkij közötti egyeztetésen Matteo Salvini miniszterelnök-helyettes nem vesz részt. Távolmaradását azzal indokolta, hogy közlekedési és infrastrukturális tárcavezetőként nem tölt be diplomáciai szerepet a jelenlegi kormányban. A Salvini vezette Liga párt nem támogatja Róma fegyverkezési támogatását Kijevnek. A háború 2022. februári kirobbanása óta a korábbi Draghi-, majd a jelenlegi Meloni-kormány hat fegyverszállítmányt juttatott Ukrajnának.

Volodimir Zelenszkij érkezésére Rómában rendkívüli biztonsági készültség lépett életbe: az ukrán elnök érkezése és továbbindulása óráiban lezárják a légteret, ami befolyásolhatja a polgári járatok forgalmát. A város több részén parkolási tilalom lépett életbe, utcákat zártak le, ezer rendőrrel felügyelik a biztonságot az ukrán elnök konvoja útvonalán, mesterlövészek vannak az elnöki és kormánypalota, valamint a Vatikán közelében. Ferenc pápa délután fogadja Volodimir Zelenszkijt. Az időpont a vatikáni protokoll szerint azt jelzi, hogy szigorúan vett magánlátogatásról van szó.

A katolikus egyházfő 2020 februárjában találkozott Zelenszkijjel a Vatikánban, de a háború kitörése óta csak telefonon egyeztettek két alkalommal. Ferenc pápa április 27-én Denisz Smihal ukrán kormányfőt fogadta a Vatikánban. Volodimir Zelenszkij a találkozók után interjút ad a RAI1 köztelevízió Porta a porta című népszerű politikai műsorának.

(MTI)

A címlapképen Volodoimir Zelenszkij ukrán elnök Hszi Csin-ping kínai elnökkel beszél telefonon 2023. április 26-án, az Ukrajna elleni orosz háború alatt.
MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtószolgálat

Iratkozzon fel hírlevelünkre