Olasz családpolitikai konferencia: évi félmillió gyerek születésére van szükség

A családok alkalmi támogatása helyett a jobboldali olasz kormány kulturális szemléletváltáson dolgozik, politikai prioritásnak tartva a gyermekek születését – hangoztatta Eugenia Roccella családügyi miniszter a demográfiai növekedésnek szentelt kétnapos konferencián, amely csütörtökön kezdődött Rómában.

Hangoztatta: a nyugati társadalmakban „kulturális forradalomra” van szükség annak érdekében, hogy a gyermekvállalás ismét központi szerepet kapjon.

„Más világ előtt állunk, mint amelyben az előző és a mostani szülőgeneráció él, és mindent meg kell tennünk, hogy előrehaladjunk, ne hátra” – hangoztatta Eugenia Roccella.

Megjegyezte: a Giorgia Meloni vezetésével tavaly októberben megalakult jobboldali kormány nem véletlenül hozta létre az esélyegyenlőségért, családért és születésért felelős tárcát, mivel ezek a területek szoros kapcsolatban állnak egymással.

Hozzátette, hogy a kormány megalakulása első percétől programja elsőrendű céljának tartja a gyermekközpontú politikai, gazdasági, társadalmi intézkedéseket. A születések számának emelését azonban nem alkalmi segítségnyújtással, hanem olyan családpolitikai eszközökkel kívánják elérni, amelyek valóban lehetővé teszik a gyermekvállalást a fiatal párok számára: az adókedvezményektől kezdve, a rezsiköltségek csökkentésén át a szolgáltatások körének bővítéséig.

Eugenia Roccella úgy vélte, elsőrendűnek számít a nők munkavállalásának ösztönzése, valamint a munka és a család összeegyeztetésének segítése az anyák és az apák számára egyaránt. 2018-as statisztikai adatok szerint az olasz nők 49,4 százaléka dolgozik.

A miniszter hangoztatta, hogy az Olaszországban és számos más európai országban tapasztalható „demográfiai telet” nem kizárólag az anyagi eszközök hiánya magyarázza. Példaként a második világháború utáni nehéz gazdasági időszakot említette, amelyben nem csökkentek drasztikusan a népességi mutatók. „A születések száma a jólétben kezdett el zuhanni”

– mondta Eugenia Roccella.

Kifejtette, hogy a gyermekek hiánya negatívan befolyásolja a nemzeti jóléti és egészségügyi rendszer fenntartását, a kisebb önkormányzatok elnéptelenedése már megkezdődött.

„A cél az, hogy 2030-2032-re legalább évi ötszázezer gyerek szülessen” – mondta Gian Carlo Blangiardo, az Istat statisztikai hivatal elnöke.

Az Istat adatai szerint 2008-ban több mint 576 ezer gyerek született, számuk 2015-ben süllyedt félmillió alá, majd az új koronavírus-járvány évei után, 2022-ben valamivel több mint 392 ezer gyermek született.

Ezzel egy időben emelkedett a halálozások száma: tavaly több mint 713 ezren haltak meg. A születések tavalyi száma a legalacsonyabbnak, a halálozásoké a legmagasabbnak számít a második világháború vége óta.

Gian Carlo Blangiardo hozzátette, hogy az országban jelenleg több mint nyolcszázezer a kilencven év felettiek száma, és 2070-re már 2,2 millióan lesznek, közöttük 145 ezer százévesnél idősebb lakossal.

Az Istat elnöke úgy látja, hogy a migráció nem oldja meg a demográfiai problémákat, „valami más kell”, például az első gyermek vállalásának előre hozása, ami a nők esetében jelenleg átlagban harmincegy év felett van.

Az oktatásügyi miniszter, Giuseppe Valditara a konferencián lejátszott videóüzenetben jelentette be, hogy szeptembertől százharmincezer diákkal kevesebb lesz az iskolapadokban.

Roberto Gualtieri római főpolgármester „aggasztó” számokról beszélt, hangsúlyozva, hogy a fővárosban 2008-ban több mint huszonhétezer gyerek született, tavaly pedig tizenhatezer.

A konferencia, melyet a családügyi minisztérium, az úgynevezett születési alapítvány és a családszervezeteket tömörítő szövetség rendezett, az SOS, érjük el az 500 ezret címet kapta.

Csütörtök délután kormánypárti és ellenzéki politikusok szólaltak fel, pénteken Ferenc pápa és az olasz kormányfő, Giorgia Meloni lesz a találkozó vendége.

(MTI)

A címlapkép a Vatikáni Média által közreadott kép, melyen Ferenc pápa Giorgia Meloni olasz miniszterelnököt és a lányát, Ginevrát fogadja magánkihallgatáson a Vatikánban 2023. január 10-én. Forrás: MTI/EPA/Vatikáni média

Iratkozzon fel hírlevelünkre